El Dr. Bernabé Robles, nou president del Comitè d’Ètica Assistencial

 a Institució
​El passat 8 de març va quedar constituït el nou CEA i ara el Comitè ha escollit qui serà el seu president pels propers anys: el Dr. Bernabé Robles, de 45 anys i Cap del Servei de Neurologia de l’Hospital General.
El CEA va néixer l’any 1987 amb l’objectiu d’avançar en la humanització de l’assistència en l’àmbit de la salut mental. Amb la integració de l’Hospital General i la creació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el CEA ha evolucionat i encara s’ha d’anar adaptant més a les noves necessitats i realitats tant dels usuaris com dels professionals per poder donar un servei més ampli.
El Dr. Robles reconeix que aquest nou càrrec és un gran repte per a ell tant a nivell personal com professional. Està agraït per la confiança que han dipositat en ell i satisfet per poder formar part d’aquest projecte: “A nivell personal és una realització, és una motivació per l’autoreflexió i el seny dins la matèria clínica”. El seu nomenament com a president ha estat una decisió presa a consciència i es que la seva experiència en la matèria i el seu interès en el tema l’han convertit en el millor candidat possible. “M’agradaria que la gent conegués què vol dir exactament el terme ètica i desfer-la de l’aura poc atractiva i distant que té hores d’ara. Per això, a mi m’agrada dir que al Comitè deliberen per arribar a un consens i trobar el camí correcte per prendre una decisió. No vull fer servir els termes diàleg o discussió en aquest aspecte”.
La medicina és més que curar
El CEA ha de ser un òrgan impulsor de bones pràctiques, emfatitzant el respecte als valors en l’acció assistencial a través de la sensibilització, la formació i la creació de protocols. El Dr.Robles té molt clar quins han de ser els objectius d’aquest Comitè: “L’ètica s’ha de fer propera, clara i quotidiana. Els professionals hem d’aturar-nos i pensar en el que fem i per què ho fem. L’excusa de dir tinc molta feina o faig les coses així perquè estan ja establertes no és bo. Ens hem d’aturar una mica, posar-nos en el paper de l’usuari reflexionar per tal d’humanitzar la medicina. En la medicina tradicional això era més fàcil perquè era un tracte directe entre el metge i l’usuari. Avui dia, però, amb tantes especialitats la cosa és complica i hem de treballar tots pel bé dels usuaris. La medicina és més que curar, no s’acaba quan un pacient és diagnosticat i rep un tractament. Humanitzar la medicina pot ser, fins i tot, eficient. La humanització és el gran objectiu i treballarem per aconseguir-ho. Hem de fer que la gent sàpiga què és l’ètica i la practiqui”.
Estructuració CEA
El Comitè parteix de la base que l’ètica no segueix unes pautes fixes sinó que ajuda a l’autoreflexió, mira totes les parts implicades i busca camins per arribar a la decisió més positiva. Per aquest motiu, el CEA vol afavorir la seva accessibilitat i estimular la presentació de casos donat que actualment la demanda es baixa. Tenint en compte l’envergadura assistencial del Parc Sanitari Sant Joan de Déu al CEA hi hauran representades 5 àrees: Salut Mental, Discapacitat Intel·lectual, Sociosanitaria, Hospital General i Psiquiatria Infantil. Pel que fa a les seves reunions, el plenari s’asseurà cada quatre mesos però està previst que la comissió permanent i altres subcomissions es reuneixin més habitualment. “La intenció és que tant els professionals com els usuaris coneguin aquest Comitè i el facin servir. Per aquest motiu, volem que sigui obert i que cada àrea pugui estar representada per tal de poder oferir la millor assistència possible – explica el Dr.Robles -. Penso que no es pot formar part del CEA sinó no ets professional però també persona. Has de saber quines són les necessitats reals. La salut és de la gent i, molt sovint, els professionals ens oblidem d’això”.
El projecte que enceta el Dr. Bernabé Robles juntament amb la resta de nous membres del Comitè d’Ètica Assistencial és ambiciós mantenint, d’aquesta manera, el fil establert per l’antic president del CEA, el Dr. Sabel Gabaldón i la resta de membres que ja han deixat el Comitè. Des d’aquí, volem agrair la feina que han portat a terme durant els darrers anys.
Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search