El nou Centre de Salut Mental Adults (CSMA) de Viladecans ja està a ple rendiment

 a Projectes

Aquest CSMA, gestionat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu, es tracta d’un desdoblament del CSMA que actualment ja està oferint els seus serveis a Gavà.

Aquest nou servei comunitari garanteix una major accessibilitat als usuaris i permet la integració de la psiquiatria i la salut mental com una altra especialitat mèdica en l’àrea bàsica de salut.

El dispositiu, ubicat dins el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) Montbaig de Viladecans i gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), és un equipament multiservei facilitador del treball en xarxa que, a més, dóna resposta integral en atenció primària, comunitària, domiciliària, pediàtrica i en salut sexual i reproductiva.

La població de referència del nou CSMA de Viladecans és de 68.905 habitants, dels quals 54.243 són majors d’edat.

Des del passat 6 de novembre, la població de Viladecans i Sant Climent de Llobregat ja disposa del nou Centre de Salut Mental Adults (CSMA) Viladecans. Aquest dispositiu, gestionat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu, s’emmarca dins el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) Montbaig de Viladecans. El fet que el nou CSMA Viladecans estigui integrat dins el nou CAP, possibilita actuar en la prevenció, la detecció i la intervenció precoç dels trastorns mentals en àmbits com la psicosi incipient o la salut mental perinatal.

El nou Centre de Salut Mental Adults Viladecans es tracta d’un desdoblament del CSMA que actualment ja està oferint els seus serveis a Gavà, de manera que, a partir d’ara, la població de Viladecans i Sant Climent de Llobregat podran ser ateses en aquest nou punt en comptes de l’existent a Gavà, que continua en funcionament. Aquest nou recurs ambulatori entén com a usuaris les persones que tenen problemes de salut mental, les seves famílies i els serveis assistencials que sol·liciten la seva col·laboració, siguin sanitaris, socials, judicials.

Les millores en accessibilitat al centre s’han complementat, segons explica Marta Coromina, metgessa psiquiatra i coordinadora del centreamb una millora de l’alineació als recursos de salut mental en pacients de difícil vinculació, un millor control somàtic de pacients amb trastorn mental greu, una millor coordinació amb els serveis socials i, la possibilitat de realitzar formació i recerca de forma col·laborativa”.

Una atenció de major qualitat en salut mental per a Viladecans i Sant Climent

En aquest sentit, tal com apunta la coordinadora del CSMA Viladecans, Coromina, “el nou Centre de Salut Mental Adults Viladecans suposa un conjunt de millores molt substancials que reverteixen directament en”:

 • L’assistència al pacient crònic en salut mental: pacients amb discapacitat o complicacions que poden afectar la seva autonomia i qualitat de vida, especialment aquells que presenten trastorns mentals greus i persistents en el temps, amb l’afegit d’altres elements de risc psicosocial derivats de factors socials adversos.
  • L’atenció a la població més vulnerable com ara:
   • Pacients joves amb criteris de psicosi incipient.
   • Pacients que han realitzat una temptativa de suïcidi que ha requerit l’atenció del servei d’urgències o del Codi Risc de Suïcidi (QRS).
   • Pacients amb diagnòstic de trastorn mental greu que són mares o pares que tenen filles o fills menors a càrrec.
   • Pacients joves menors de 25 anys, amb patologia mental o emocional, especialment si tenen antecedents familiars o factors de risc de patologia mental greu.
   • Pacients amb trastorn mental sever.
   • Dones embarassades amb problemes de salut mental.
   • Pacients en seguiment per part dels serveis socials de Viladecans.
 • El suport a la medicina de família (Programa de Suport a la Primària) orientada a aquells pacients amb problemes de salut mental que no impliquin criteri de risc o gravetat immediata.

En definitiva, el nou Centre de Salut Mental Adults Viladecans, gestionat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu, neix amb l’objectiu de garantir una major accessibilitat alhora que permet la integració de la psiquiatria i la salut mental com una altra especialitat mèdica en l’àrea bàsica de salut de referència on està ubicat i al costat dels serveis socials.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search