El Parc Sanitari present al Congrés Nacional d’Infermeria de Salut Mental

 a Institució
Burgos va acollir els últims dies de maig el Congrés Nacional d’Infermeria de Salut Mental. El Parc Sanitari Sant Joan de Déu no va faltar a aquesta cita mitjançant la comunicació “Adherència a una intervenció dietètica i d’exercici físic en pacients amb trastorn mental sever (TMS). Estudi CAPICOR”.
L’estudi en el qual es basa aquesta comunicació s’està realitzant conjuntament entre professionals de salut mental i els equips d’atenció primària d’aquesta zona de Barcelona i està liderat per Maribel Fernández Sanmartin com IP. Està basat en una intervenció amb usuaris TMS: en concret diagnosticats d’esquizofrènia, trastorn bipolar i esquizoafectius amb l’objectiu de poder modificar els factors de risc cardio-vascular (estudi CAPICOR).
Existeixen estudis que apunten que les estratègies grupals en educació sanitària, faciliten l’adhesió i l’adherència a intervencions per a modificar actituds. L’objectiu de la comunicació presentada, doncs, era descriure el grau d’adherència a aquesta intervenció grupal sobre dieta i exercici en aquests pacients i relacionar el grau d’adherència amb característiques socio-demogràfiques i clíniques.
La intervenció va realitzar-se en grups i fou impartida per infermers/es especialistes en salut mental en 24 sessions una intervenció portada a terme en dues fases: una al Centre de Salut Mental i una altre al carrer amb l’objectiu de combinar consells dietètics i activitat física.
Entre els resultats més significatius s’ha de destacar:
  • El 49,1% dels pacients van assistir al 60% o més de les sessions.
  • El grau d’adherència entre els CSM’s oscil·la entre el 25% i 70%, sense poder correspondre a determinades zones o situacions demogràfiques una major adherència.
  • El compliment és major en el grup d’edat de 50 o més anys (58%), tot i que sense diferències significatives.
  • El compliment és diferents segons el diagnòstic, tot i que sense rellevància significativa:
                        – Trastorn bipolar: 60%
                        – Esquizofrènia: 48,6%
                        – Trastorn esquizoafectiu:39,3%
Per últim, destacar que els autors d’aquest estudi són: Antonio Manuel Alba (DUE especialista en salut mental, Centre de Salut Mental Ciutat Vella del Parc Saitari Sant Joan de Déu), Jaume Martin (DUE Coordinador Docent d’Infermeria Familiar i Comunitària CUAP Casernes Sant Andreu del ICS), Mª Teresa Salvador (DUE especialista CSMA Sant Martí del ICS), Norma Lacasta (DUE especialista en salut mental en EAP Via Roma Barcelona ICS) i Luisa San Emeterio (Psiquiatra CSMA Sant Martí Nord ICS).
Cal destacar, a més, que la comunicació “Adherència a una intervenció dietètica i d’exercici físic en pacients amb trastorn mental sever (TMS). Estudi CAPICOR”, va ser publicada al llibre del congrés.
Felicitats per la feina realitzada!
Per més informació respecte el Congrés Nacional d’Infermeria de Salut Mental podeu fer clic aquí
Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search