El Parc Sanitari Sant Joan de Déu coorganitzador d’una Jornada sobre l’abordatge de la psicosi incipient en l’atenció primària

 a Institució

El passat divendres, 8 de juny, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu va participar en la Jornada Salut Mental Atenció Primària.

Sota el lema Psicosi incipient, quin és el paper dels professionals d’atenció primària?, una trentena de professionals van posar en comú, a través de diferents ponències i debats, la necessitat de millorar la capacitació dels professionals d’atenció primària en la detecció precoç de la psicosi incipient.

Els trastorns mentals són una de les patologies de major prevalença en les consultes d’Atenció Primària. Pel que fa a la psicosi incipient sovint es desencadena en l’adolescència i a començaments de l’edat adulta. La detecció precoç d’aquests trastorns és bàsica per a millorar el pronòstic dels mateixos i disminuir el risc de cronicitat. Un retard en el diagnòstic i el tractament de la psicosi es relaciona amb un risc més alt d’exclusió, recaigudes, estigma i discapacitat social, afirma Marta Corominapsiquiatra i coordinadora del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) Viladecans del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Resum de la Jornada

Professionals de l’ICS van destacar el valor de la Comissió Mixta entre Atenció Primària i Salut Mental del SAP Delta Litoral, que abasta el territori d’Hospitalet, el Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels, un fòrum de debat nascut amb l’objectiu de compartir sinergies de treball comunes entre tots dos àmbits assistencials. D’altra banda, un equip de psiquiatres de les Germanes Hospitalàries Benito Menni, van explicar l’epidemiologia de la psicosi, les seves fases i els factors de risc, aspectes clau per elaborar un acurat pla terapèutic.

Des del Parc Sanitari la Dra. Marta Coromina va proporcionar als assistents recomanacions per actuar davant un brot psicòtic i com avaluar el seu risc, els hi va oferir algunes eines de cribratge senzill com l’escala EDIE i també va emfatitzar de nou en el fet que disposant de totes aquestes eines, un adequat abordatge des de l’atenció primària pot resultar de gran ajuda en el seguiment de la psicosi postaguda. A més, Coromina va presentar un audiovisual dut a terme pels psiquiatres del CSMA ViladecansFernando Teba Elena Rubio. A partir d’aquest vídeo, els professionals van poder debatre sobre el seu paper en el diagnòstic precoç de la psicosi incipient, tot a través de la mirada d’un testimoni real, reflexiona Coromina.

El darrer bloc de la Jornada va posar sobre la taula, d’una banda algunes consideracions específiques en el camp de l’adolescència presentades per un dels Centres de Salut Mental Infanto-Juvenil (CSMIJ) de Fundació Orienta, i d’altra, els resultats dels programes d’intervenció en psicosi del territori presentats, en aquest cas, pel CSMA de l’Hospitalet de l’ICS.

La trobada va concloure amb la presència de vàries persones de la Federació Veus i del grup Antiestigma de l’Hospitalet, les quals van explicar la seva experiència i què esperaven de la figura del professional sanitari. Sentir-nos escoltats, saber que ens criden pel nostre nom i que estan allà quan necessitem parlar amb algú, van ser alguns dels missatges que aquests testimonis van transmetre en primera persona.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search