El Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi, entre els guardonats amb els Premis Enfermería en Desarrollo per un projecte que millora la qualitat de vida de les persones grans

 a Esdeveniments

Jordi Ramón Rizo, infermer del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Cornellà de Llobregat, s’alça amb el guardó Iniciatives Corresponsables, una de les 7 categories premiades, per un estudi que avalua els efectes de la solitud en la tercera edat.

Els Premis Enfermería en Desarrollo 2019, organitzats pel Sindicat d’Infermeria (SATSE) i la Fundació per al Desenvolupament de la Infermeria (FUDEN), van celebrar la gala anual el 28 de novembre.

Per sisè any consecutiu, la revista Enfermería en Desarrollo va organitzar una cita anual per premiar l’excel·lència dels professionals, col·lectius i institucions vinculats al món de la infermeria i de la fisioteràpia d’arreu de l’Estat espanyol. Aquesta sisena edició, celebrada dijous 28 de novembre als cinemes Capitol Gran Vía de Madrid, va aplegar més de 1.000 persones.

Com a representants del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, hi van estar presents Isabel Grimal, directora d’Infermeria; Montserrat Escuté, adjunta a la Direcció d’Infermeria; i Hilari Andrés, coordinador del Pla de Serveis Individualitzats i del Programa de Continuïtat Assistencial.

L’acte també va comptar amb la presència dels consellers de Sanitat dels Governs de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero; Castella-la Manxa, Jesús Fernández Sanz; i Extremadura, José María Vergele; així com dels nous directors generals de Cures de les comunitats d’Astúries, Castella-la Manxa i La Rioja.

Premi per a un estudi que avalua els efectes de la solitud

L’infermer Jordi Ramón Rizo, del CSMA de Cornellà de Llobregat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, va ser guardonat en la categoria Iniciatives Corresponsables, gràcies al treball “Impacte d’una intervenció grupal en la percepció de soledat de les persones grans”.

Aquest estudi quantitatiu parteix del context que la solitud empitjora notablement la qualitat de vida de les persones grans, un escenari que ocasiona un augment de la demanda de recursos sanitaris i socials. Tanmateix, existeix evidència científica que l’efectivitat de les intervencions comunitàries grupals amb caràcter educatiu i de suport són efectives per fer revertir aquesta problemàtica.

Per demostrar l’impacte que provoca una intervenció grupal en la percepció de soledat i la salut en aquest grup de població, es va dur a terme un estudi quantitatiu, gairebé experimental, amb un grup de 63 persones més grans de 64 anys que es trobaven en situació de solitud.

Es van implementar intervencions setmanals de 60 minuts, en què es van treballar àrees com l’estimulació cognitiva, els patrons relacionals interpersonals i els hàbits saludables. Un cop acabada la intervenció, es va observar una disminució significativa de les demandes en salut, l’augment de la participació en activitats comunitàries, així com una reducció dels factors de risc per a la salut i la prescripció farmacològica dels participants. L’activitat, comunitària i grupal, va tenir un efecte beneficiós sobre les persones, ja que, en finalitzar-la, van percebre una millora en la seva qualitat de vida i el sentiment de pertinença a un grup.

Un nou reconeixement a l’excel·lència

L’actriu Llum Barrera va ser l’encarregada de conduir la cerimònia d’aquesta VI edició, que va assolir un rècord històric de candidatures, amb 247 projectes presentats. Els guardons reconeixen projectes relacionats amb variables com la qualitat percebuda, la creativitat, la promoció en l’autocura dels pacients, les iniciatives corresponsables, la universitat i la professió infermera.

El Premi Enfermería en Desarrollo per a l’infermer Jordi Ramón Rizo posa en valor l’excel·lència dels professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i el compromís de l’organització per garantir i optimitzar la qualitat assistencial.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search