El Parc Sanitari Sant Joan de Déu i l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona formaran un dels tres primers residents de Catalunya de la nova especialitat de Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència

 a Acreditacions, Docència, Salut mental

Aquesta nova especialitat compta amb 20 places a tot l’estat, una d’elles al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. Una acreditació que permetrà ampliar l’oferta en un futur a un total de quatre places.

La formació en Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència se suma a les altres 21 que ofereix el Parc Sanitari SJD en 9 especialitats diferents, formant fins a un total de 112 residents cada any, i en continu creixement.

L’any 2022 el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar l’aprovació de l’oferta de places per a formació sanitària especialitzada, entre les quals, la nova i esperada especialitat de Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència per al 2023, amb un total de 20 places a tot l’estat. El Parc Sanitari Sant Joan de Déu serà un dels tres únics centres a Catalunya en oferir la nova especialitat en Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència, en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. Aquesta acreditació de formació especialitzada de Psiquiatria infantil i de l’adolescència permetrà ampliar l’oferta en un futur a un total de quatre places. L’Hospital Clínic de Barcelona i la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, acolliran les altres dues places.

La nova especialitat només es pot dur a terme en centres on hi hagi Unitats Docents Multiprofessionals (UDM) de salut mental i que, a més, disposin de l’especialitat en Psiquiatria d’adults, en Psicologia Clínica i en Infermeria en salut mental, com és el cas del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. En aquesta formació l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu uneixen forces amb l’objectiu de compartir el coneixement de manera transversal, en benefici de la millor atenció a la salut mental de la població infantil i adolescent. Quatre dels cinc anys de la residència els oferirà l’Àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. La formació estarà tutoritzada per la psiquiatra Laia Villalta.

Una demanda històrica en l’àmbit de la salut mental

Tot i ser reclamada des de fa més de 30 anys, l’especialitat de Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència es converteix ara una realitat arrel de l’increment dels trastorns de salut mental detectats en menors després de la pandèmia per la Covid19, tot i que per als professionals era un “deute històric des de feia dècades”, apunta el doctor Enric Vicens, coordinador de l’àrea de Docència en salut mental, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

El fet d’obtenir una de les tres primeres places de formació atorgades a Catalunya posa de manifest la gran tasca duta a terme pels professionals de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, així com de l’àrea de Docència, que ha treballat sempre des de l’excel·lència, transmetent els valors clau que la diferencien d’altres centres, posicionant-la com a l’organització que més residents forma i amb un índex de fidelització molt elevat.

“Els residents que opten per formar-se al Parc Sanitari Sant Joan de Déu busquen una altra forma d’atendre, més humana, amb més valors, més pròxima i respectuosa amb la persona, amb una manera de relacionar-se des de l’hospitalitat i l’acompanyament, incorporant la diversitat i pluralitat en els recursos, així com al possibilitat de participar en publicacions excel·lents en l’àmbit del coneixement”, destaca el doctor Vicens.

Creixement accelerat de les places acreditades de formació especialitzada

  • Al marge d’aquesta nova especialitat, la nostra institució ja fa anys que viu un augment exponencial de les acreditacions de les Unitats Docents, que fan que avui dia compti amb 22 places per a formació sanitària especialitzada en 9 especialitats diferents, el què es traduirà en l’acollida d’un total de 78 residents anuals. Les places acreditades són:
  • 2 per a Obstetrícia i ginecologia (una de medicina i una d’infermeria)
  • 2 per a Geriatria (una de medicina i una d’infermeria)
  • 1 per a Cirurgia ortopèdica i traumatologia
  • 1 per a Medicina interna
  • 5 per a Psiquiatria
  • 4 per a Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència
  • 6 per a Infermeria de salut mental
  • 5 per a Psicologia clínica

Es preveu seguir amb aquest ritme de creixement i que per a la convocatòria de 2024 s’aconsegueixi també l’acreditació per a la formació especialitzada de Cirurgia general i digestiva. De ser així, haurem passat de 3 residents en l’any 2015 a més de 70 a dia d’avui, i amb una previsió d’arribar als 100 residents el 2024.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu, referent en salut mental i en docència de salut mental

L’any 1992, els serveis de salut mental de Sant Joan de Déu, actualment la SJD Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari SJD, van tramitar la primera Unitat Docent, que va ser de Psiquiatria i, posteriorment, l’acreditació per a Psicologia clínica. Des d’aleshores s’ha anat produint un augment continuat de la Unitat de Docència Multiprofessional de salut mental, que avui dia compta amb 20 places acreditades (5 en Psiquiatria d’adults, 4 de Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència, 6 d’Infermeria en salut mental i 5 de Psicologia Clínica), amb un total de 78 residents en formació.

Actualment, la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que compta amb 100 psiquiatres, 69 psicòlegs clínics especialitzats i 34 infermeres amb especialitat de salut mental acreditada, que posa en pràctica un model d’atenció integral, de proximitat i de qualitat que genera confiança, tant en l’aspecte sanitari com social, potenciant, a més, un model proactiu de serveis de base comunitària.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search