El Parc Sanitari Sant Joan de Déu i Sant Pere Claver presenten la II Jornada de salut mental i exclusió social el pròxim 4 d’octubre
El Programa de Salut Mental en Persones Sense Llar (ESMES) és un programa d’acció integral, amb coordinació entre els serveis socials i els serveis sanitaris de Barcelona, amb la finalitat d’aconseguir la rehabilitació de les persones amb trastorn mental en situació d’exclusió social severa.
L’ESMES, dirigit a persones amb trastorns mentals greus que viuen al carrer o en albergs i altres centres de la xarxa d’atenció específica, duu a terme activitats de detecció i tractament de les persones sense sostre amb problemes de salut mental a través de la col·laboració amb serveis sanitaris, albergs i serveis socials, entre d’altres. L’any 2015 va atendre 308 pacients i va realitzar més de 5.800 visites, tendència que es va continuar reforçant durant el 2016.
L’actual conjuntura sanitària a Catalunya ha vist com, en els pressupostos per al 2017 del Departament de Salut, s’han augmentat de manera molt notòria els recursos destinats a l’atenció en salut mental.
Aquesta situació suposa un repte que s’ha d’aprofitar amb l’organització d’esdeveniments com aquesta II Jornada de Salut Mental i exclusió social organitzada, de manera conjunta, pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu i Sant Pere Claver, dos centres referents en el territori, especialitzades en l’àmbit de la salut mental i orientats a proporcionar una atenció integral de qualitat, tant en l’aspecte sanitari com social, i sempre amb línia amb un model proactiu de serveis de base comunitària on l’atenció a la població més vulnerable esdevé un dels eixos fonamentals d’actuació.
7 anys han transcorregut de la I Jornada de salut mental i exclusió social que van coorganitzar totes dues institucions i, també, 10 anys d’ençà que el Programa de Salut Mental en les persones Sense Sostre (aleshores ESMeSS) es va posar en marxa l’any 2006, amb la finalitat d’oferir i millorar l’atenció psiquiàtrica, el seguiment i el tractament de les persones amb trastorn mental greu que viuen al carrer, en albergs, en altres centres de la xarxa d’atenció específica o no vinculats al sistema sanitari.
La II Jornada de salut mental i exclusió social que se celebrarà el pròxim 4 d’octubre a la Sala de l’Espai Francesca Bonnemaisoni també pretén fer-se ressò de la importància de l’acompanyament a les persones amb trastorn mental greu (TMG), les més vulnerables a perdre l’habitatge, ja que presenten més dificultats a establir vincles. En aquest sentit, es calcula que a Catalunya hi ha unes 37.000 persones que tenen problemes d’allotjament o viuen sense llar, de les quals s’estima que el 40% té problemes de salut mental i/o addiccions, una situació comuna a moltes ciutats del món occidental.
Si voleu descarregar-vos el preprograma de la II Jornada de salut mental i exclusió social en format PDF, podeu fer clic aquí per a la versió en català i aquí per a la versió en castellà.
En cas que el preprograma el vulgueu consultar en format digital, podeu fer clic en aquest enllaç per a la versió en català o bé en aquest altre si preferiu la versió en castellà.
Us recordem que el nombre de places és limitat a l’aforament de la sala.
Les inscripcions es formalitzaran per rigorós ordre d’arribada.
Es lliurarà certificat d’assistència.
Comptem amb vosaltres, us esperem!
Darreres notícies