El programa ERASMUS compleix 30 anys de vida
El programa ERASMUS, un programa educatiu europeu que promou mobilitats d’estudiants i associacions estratègiques entre centres, celebra els seus primers 30 anys de vida i ho fa amb la publicació del llibre D’ERASMUS a ERASMUS+. 30 anys d’èxits a Espanya. Un llibre on ha participat Silvia Ángel, coordinadora de l’àrea d’atenció a persones amb Discapacitat Intel·lectual del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Durant trenta anys, més de 9 milions d’europeus s’han beneficiat d’aquest programa que ha traspassat fronteres i s’ha obert al món, estenent-se a 33 països europeus i a 157 d’arreu del món. Fruit d’aquest recorregut va sorgir ERASMUS+, una vessant del programa de gran importància per a Espanya donat que ha contribuït significativament a la internacionalització i modernització de les nostres institucions. En aquest sentit, una de les línies de treball que es promouen és un canvi de rol de les persones amb discapacitat, de tal forma que puguin passar de ser meres receptores de suports a ser contribuents del bé comú.
Sota aquesta premissa, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu es va unir al programa ERASMUS l’any 2005 de la mà dels serveis de discapacitat intel·lectual. Usuaris, usuàries i professionals d’aquest àmbit han pogut participar en associacions estratègiques educatives, en les primeres ocasions com a socis i, posteriorment, com a coordinadors de diferents projectes; s’han associat amb entitats de vuit països de la Unió Europea (Alemanya, Bèlgica, França, Irlanda, Polònia, Eslovènia, Hongria i Suècia) i han col·laborat activament en 11 reunions transnacionals que els han permès créixer professionalment i personalment. Però no només ells i elles han après i han crescut a tots els nivells, la presència de totes les persones del Parc Sanitari que s’han implicat en ERASMUS+ ha aportat als diferents projectes la inclusió efectiva de les persones amb discapacitat intel·lectual, l’accessibilitat d’activitats i continguts i la superació de barreres com a eix bàsic en totes les accions realitzades.
L’intercanvi d’experiències i la reflexió d’usuaris, professionals i famílies aporta un valor afegit. Aquests intercanvis educatius transnacionals suposen, per a les persones amb discapacitat, no només l’oportunitat de desenvolupar noves vivències, sinó que també garanteix el propi exercici dels seus drets: mobilitat, llibertat, desplaçament i igualtat. En definitiva, l’accés a la ciutadania plena.