El projecte de ‘La Mirada de l’Altre’ confirma el valor terapèutic de l’art
La 1a edició de La Mirada de l’Altre arriba a Montcada per quedar-s’hi fins al 17 de desembre després del tret inaugural a Cerdanyola del Vallès el passat octubre de 2016. Es tracta de la segona parada d’aquesta exposició itinerant que ha reunit 11 parelles formades per artistes reconeguts a la comunitat i per altres aficionats, aquests últims, persones ateses en els serveis de salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Aquesta experiència permet a persones usuàries de salut mental sentir-se acollides per artistes, que de forma voluntària treballen amb elles per tal que mitjançant l’art, expressin les seves emocions i sentiments, amb l’objectiu final d’elaborar una obra conjunta que lluiti contra els estigmes que envolten la salut mental.
El passat 16 de novembre, L’Auditori Municipal de Montcada i Reixac es va convertir en l’escenari d’un acte d’inauguració que ningú es va voler perdre. L’adjunt a la direcció de Salut Mental del Parc Sanitari, Joan Alvarós, va destacar que La Mirada de l’Altre resumeix la concepció de l’hospital sobre com s’ha de tractar la salut mental, ja que “hi ha d’haver un abordatge comunitari d’aquest sector” i va posar èmfasi en el fet que “la societat ha de ser capaç de generar recursos perquè tothom se senti integrat”. Així també ho va voler manifestar la presidenta de l’Àrea Social de Montcada, Mar Sempere, durant el torn de parlaments quan va expressar que “l’exposició ve a confirmar el valor terapèutic de l’art”. En aquest sentit, l’edil va mostrar la predisposició de l’Ajuntament per col·laborar en noves edicions del projecte, ja que encaixa amb les línies d’actuació del Pla Local d’Inclusió Social previstes per l’any vinent.
L’acte també va comptar amb la presència de José Madrid i Pedro González, gestors de casos de Salut Mental del Programa de Serveis Individualitzats (PSI) i del Programa de Continuïtat Assistencial (PCA) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Madrid va agrair a l’Ajuntament l’interès per l’exposició, ja que “perquè tinguin valor, les obres s’han d’exposar i la gent ha de poder contemplar aquesta experiència”. Per la seva banda, González va expressar que “totes les persones tenen dret a expressar-se, com a ciutadania de ple, hem de lluitar contra els estereotips”.
La Mirada de l’Altre també compta amb el suport de l’associació ActivaMent. La seva presidenta, Rosa García, es va mostrar satisfeta pel fet que “les nostres obres s’exposen, es dóna valor al nostre esforç”, mentre que la presidenta de l’Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola, Carmen Brasó, va parlar del valor terapèutic de l’art, indicant que “no he vist mai ningú que ho passi malament en un procés creatiu”.
Si encara no us heu apropat a l’exposició, recordeu que romandrà a Montcada fins al 17 de desembre i, l’any vinent, durant el mes de febrer, a Ripollet.
Des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, volem agrair la implicació de tots els professionals que segueixen fent possible que La Mirada de l’Altre sigui una realitat.
Il·lusió, motivació i treball en equip. Aquests són els valors de La Mirada de l’Altre i, alhora, els que han fet que ja s’hagi començat a treballar en una segona edició.
Estem desitjant veure les creacions que sorgiran de la mà de les noves parelles artístiques.
Darreres notícies