El XIII Premi Nacional d’Investigació d’Infermeria recau en un grup d’infermers del Parc Sanitari Sant Joan de Déu
Els professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu demostren, dia a dia, la seva vàlua professional però es que, a més, cada cop és més habitual que rebin reconeixements pel seu treball. Fa uns dies, l’Hospital Universitari Marqués de Valdecilla de Cantabria va entregar el XIII Premi Nacional d’Investigació d’Infermeria al projecte sobre predicció i avaluació del risc de violència elaborat per un equip de professionals del Parc Sanitari.
El projecte, que porta per títol “Validación de la Escala de Predicción y Evaluación del Riesgo de Violencia (EPERV)”, està creat per un grup d’Infermers Especialistes en Salut Mental: Hilari Andrés (investigador principal), Mar Pica, Sonia Monedero, Óscar Rosillo, Jordi Quílez, Joaquín del Pino, Verónica García, Loli Domínguez, Alexandrina Foix, Núria Moreiras y Alfonso Molina.
Aquest treball ha estat seleccionat pel jurat entre els 32 projectes presentats, el major nombre registrat des de l’inici del certamen, procedents de Madrid, Catalunya, País Basc, Castilla – La Manxa, Canàries i Cantabria.
El projecte guanyador es centra en l’elaboració d’un qüestionari heteroaplicat basat en 55 indicadors mitjançant Taxonomia NANDA (North American Nursing Diagnosis Association) i Resultats NOC (Nursing Outcomes Classification), fent servir els diagnòstics infermers: Risc de violència dirigida cap a altres, Risc de violència autodirigida i Risc de suïcidi.
L’Escala de Predicció i Avaluació de Risc de Violència està dirigida a predir i avaluar casos d’actes violents en pacients amb Trastorn Mental Greu. El treball es portarà a terme amb una mostra de 220 usuaris ingressats en l’Àrea d’Hospitalització del Parc Sanitari Sant Joan de Déu (Servei Especialitzat de Rehabilitació Psiquiàtrica Intensiva, SERPI, i Servei Sub-Aguts, USA). L’instrument serà validat per infermeria tot i que pot ser administrat per qualsevol professional sanitari format i recolzat per la guia EPERV.
La justificació del projecte és evitar el binomi Malaltia Mental – Violència, ja que aquest factor és determinant per augmentar l’estigma relacionat amb la salut mental provocant grans dificultats en la recuperació biopsicosocial de la persona.
Els infermers tenen un contacte més ampli i continuat amb els usuaris i, per tant, és la més afectada amb el major percentatge d’incidents violents i, per aquets motiu, s’ha de valorar el risc de violència. Els professionals d’infermeria de salut mental tenen, especialment, l’habilitat de prevenir i controlar la conducta agressiva i es que aprenen a valorar als usuaris per tal de determinar el risc de conductes violentes i poder intervenir de forma eficaç abans, durant i desprès d’un episodi d’agressivitat.
L’acte d’entrega del premi va portar-se a terme el passat 16 de desembre i va assitir Hilari Andres com a principal investigador, i Oscar Rosillo, que va ser l’encarregat de presentar el projecte.
D’aquí volem felicitar a tots els professionals que formen part d’aquest projecte per la feina feta i per aquest reconeixement!
Darreres notícies