Es posa en marxa el Grup de Treball de Psiquiatria Geriàtrica a la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental

 a Institució
El passat 12 de gener, la Junta Directiva de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental (SCPSM) va aprovar la creació del Grup de Treball de Psiquiatria Geriàtrica, on més d’un 50% dels seus membres són professionals de la psiquiatria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
La coordinació d’aquest nou grup és a càrrec del Dr. Jorge Cuevas, psiquiatre de la Unitat d’Aguts i de la Unitat San Juan Grande del Parc Sanitari, junt amb d’altres professionals de les Germanes Hospitalàries. Recordar, també, que la Dra. Marta Coromina, psiquiatra i coordinadora del CSMA Gavà i Castelldefels, forma part, des del passat 3 de juny, de la Junta Directiva de la SCPISM, així com al Dra. Judith Usall, psiquiatra també i, en aquest cas, vocal de la Societat.
Què és la psiquiatria geriàtrica?
La Psiquiatria Geriàtrica és una branca de la psiquiatria i forma part de l’atenció multidisciplinària a la salut mental de l’ancià. Denominada també  “Psiquiatria de la vellesa” o “Psicogeriatria”, aborda, entre d’altres, els trastorns afectius, per angoixa, els trastorns adaptatius, el deteriorament cognitiu i la demència, els trastorns de personalitat, les addiccions, l’esquizofrènia, els trastorns delirants i altres trastorns psicòtics, incloent el delirium. El seu camp d’acció és l’atenció psiquiàtrica a persones en edat de jubilació i per sobre d’aquesta  l’edat “de tall” són els 65, però aquesta pot variar segons els països i les pràctiques locals.
Objectius
El Grup de treball de Psiquiatria Geriàtrica, té com a objectiu general el de difondre coneixements científics i de gestió, facilitar la interrelació entre professionals que treballen en aquestes àrees, intensificar la docència i formació, així com donar a conèixer les línies de recerca actives.
De manera més concreta, podríem dir que l’orientació del Grup se centra en:
  • Intensificar i millorar la docència en Psiquiatria geriàtrica dels MIRS i altres especialitats en formació.

  • Documentar el mapa dels recursos de Psiquiatria Geriàtrica a Catalunya.

  • Difondre els grups i línies de recerca en Psiquiatria Geriàtrica existents en l’actualitat.

  • Informar dels avanços científics en l’àmbit de Psiquiatria Geriàtrica, així com de la generació de nous recursos assistencials per a l’atenció dels pacients dels seus familiars, especialment els dedicats a assegurar l’accessibilitat de l’atenció urgent i la continuïtat assistencial de les persones amb patologia psiquiàtrica en edat geriàtrica. Promoure l’atenció digna als malats crònics.

  • Fomentar la relació amb altres societats científiques relacionades amb la disciplina: Societat Espanyola de Psicogeriatría, Societat Catalana de Neurologia, Societat Catalana de Neuropsicologia, Societat Catalana de Geriatria, International Psychogeriatric Association, European Association of Geritaric Psychitary. En aquest sentit, enfortir la interacció amb la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i el col·lectiu de l’atenció primària.

  • Iniciar col·laboració amb les associacions de familiars de pacients amb demència. Afavorir la divulgació d’informació sobre salut mental en edat geriàtrica (fent especial enfasis en la prevenció) entre la població general a través de serveis municipals, centres socials i mitjans de comunicació.
Com comenta el Dr. Jorge Cuevas, […] “el grup està obert a la inclusió de nous membres i té un caràcter multidisciplinari. La nostra intenció és que aquest grup tingui una filosofia participativa, en el qual tinguin cabuda opinions de tots els professionals, especialment aquelles que fomentin el debat. La idea és establir reunions de coordinació amb una periodicitat bimensual.”
Trobareu més informació sobre el Grup fent clic aquí.
Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search