“Estudio de las Redes Personales como estrategia frente a estrés en los cuidadores de enfermos de Alzheimer”
En les últimes dècades s’ha incrementat l’esperança de vida de les persones i, ala vegada, han augmentat el número de persones que pateixen algun tipus de malaltia neurodegenerativa destacant entre elles l’Alzheimer (EA).
Per aquest motiu, des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu va decidir-se realitzar una investigació amb l’objectiu principal d’analitzar les Xarxes Personals dels cuidadors de malats amb Alzheimer i, especialment, el tipus de suport que precisen i la seva procedència.
“Estudio de las Redes Personales como estrategia frente a estrés en los cuidadores de enfermos de Alzheimer” ha estat una investigació finançada mitjançant una beca de recerca atorgada per l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i realitzada per Antoni Callén, neuròleg, i Jaime Llopis, infermer-antropòleg. Es tracta d’un estudi de caràcter qualitatiu, quantitatiu, transversal i basat en l’anàlisi de casos. Han participat 23 persones distribuïdes en quatre perfils obtinguts de la pràctica diària: homes que cuiden de la seva parella, homes que cuiden el seu pare o la seva mare, dones que cuiden la seva parella i dones que cuiden el seu pare o la seva mare.
Per realitzar l’estudi s’han utilitzar les següents tècniques:
– Observació de les sessions de l’Escola de Cuidadors de l’Hospital General.
– Anàlisi de xarxes personals (mitjançant el programa informàtic EgoNet).
– Realització del text de càrrega del cuidador – Zarit.
Un cop obtinguts i analitzats els resultats, es pot afirmar que l’augment de càrregues de feina que suposa tenir cura de una persona malalta (en el nostre cas d’EA), provoca canvis importants en la Xarxa Personal dels cuidadors. En conseqüència, és necessari realitzar accions dirigides a enfortir les xarxes personals d’aquests per millorar tant la seva qualitat de vida com la de les persones que atenen.
La importància de l'”Estudio de las Redes Personales como estrategia frente a estrés en los cuidadores de enfermos de Alzheimer” es tal, que s’ha anat presentat a diferents fòrums, mitjançant comunicacions i pòsters, al llarg dels darrers dos anys. La II Jornada Assistencial de la Provincia d’Aragó-Sant Rafael, el 2n Somne Course en Xarxes Socials i el 2n Workshop en Recerca, el XI Congrés Espanyol de Sociologia o la Jornada de Sant Joan de Déu, són alguns dels llocs on s’ha exposat tant l’estudi com els resultats. Més recentment, també s’ha presentat en el Dia Mundial de l’ Alzheimer, la XVIII Trobada Internacional de Recerca en Cures – INVESTEN, celebrat a Vitòria el passat mes de novembre, i en la sessió de l’Escola de Cuidadors de l’Hospital General del Parc Sanitari en un acte d’agraïment a la participació dels cuidadors.
Darreres notícies