“Gira la truita!”, la campanya de sensibilització del Parc Sanitari Sant Joan de Déu per prevenir el suïcidi

 a Projectes, Salut mental

Amb la iniciativa “Pregunta, Escolta, Parla i Actua i, sobretot, gira la truita!”, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma al Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi aquest 10 de setembre.

Les temptatives de suïcidi a Catalunya creixen gairebé un 200% respecte al 2020.

El conjunt de temptatives de suïcidi a Catalunya ha augmentat un 195% respecte a l’any passat. A més, el suïcidi és la primera causa de mort en la població catalana més jove, de 16 a 35 anys, segons dades de la Generalitat.

Pel que fa a dades globals, anualment moren per suïcidi més de 700.000 persones, o el que és el mateix, cada 4 segons hi ha una mort per aquesta causa, més que per conflictes bèl·lics i homicidis, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest és, doncs, un problema de salut pública de primer ordre, un episodi que afecta en diversos aspectes les famílies, comunitats i països d’arreu del món.

“Pregunta, Escolta, Parla i Actua i, sobretot, gira la truita!”

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma al Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, que es commemora aquest 10 de setembre, amb una campanya de sensibilització per contribuir a pal·liar aquest problema de salut pública. Es tracta d’un projecte impulsat pel Comitè de Conducta Suïcida de l’organització.

El suïcidi és encara una realitat massa silenciada i invisibilitzada, fet que interfereix a l’hora de prevenir-lo. És per això que entitats sanitàries i socials fan èmfasi que les morts per aquesta causa es poden evitar, i que un primer pas per fer-ho és posar fi als prejudicis que l’envolten parlant-ne obertament.

“Pregunta, Escolta, Parla i Actua i, sobretot, gira la truita!” és una iniciativa que vol trencar els tabús que sobrevolen la realitat del suïcidi, mirar més enllà, i convidar la població al diàleg i l’escolta activa amb les persones de l’entorn pròxim.

En aquesta línia, el Dr. Antoni Serrano, psiquiatre i adjunt a la Direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu destaca que “la conducta del suïcidi és un problema global. I en conseqüència, la seva prevenció requereix, també, un abordatge transversal, amb la participació de múltiples agents i de la societat en general.”

La campanya a les xarxes socials

Amb l’objectiu de visibilitzar aquesta realitat, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu vol que la ciutadania se sumi a la campanya a través d’un repte a Instagram, fent un vídeo on es vegi l’acció de girar una truita, i dient el lema “Pregunta, Escolta, Parla i Actua i, sobretot, gira la truita!”. Un cop enregistrat, s’ha de publicar en aquesta xarxa social mencionant el Parc Sanitari Sant Joan de Déu (@parcsanitarisjd) i amb els hashtags #giralatruita #preguntaescoltaparlaactua #diamundialprevenciósuïcidi.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search