Iniciatives digitals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu per afavorir la comunicació entre familiars i pacients afectats per la covid-19

 a Projectes

L’organització treballa perquè progressivament les persones ateses a l’Hospital de Sant Boi i en dispositius de la Xarxa de Salut Mental mantinguin el contacte amb l’entorn immediat a través de videotrucades.

L’Equip de Suport Psicosocial i Espiritual del Parc Sanitari facilita les comunicacions entre familiars i pacients crítics en situació de final de vida, perquè els sigui possible acomiadar-se.

Aquestes iniciatives també compten amb el suport i la col·laboració de tot l’equip d’infermeria del Parc Sanitari.

Els centres sanitaris han limitat al màxim les visites de familiars i de l’entorn més proper als pacients arran de les mesures excepcionals establertes per contenir el coronavirus. Aquesta situació, sumada a la càrrega assistencial dels professionals, complica la comunicació entre les famílies i els pacients afectats per la covid-19, fet que origina estats d’angoixa, solitud i sensació d’impotència, entre d’altres, el maneig dels quals resulta molt difícil en el context actual.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu treballa perquè les persones ateses tant a l’Hospital de Sant Boi com en dispositius de la Xarxa de Salut Mental mantinguin el contacte amb l’entorn immediat a través de videotrucades, tot amb la col·laboració i el suport que ofereix, de forma transversal, l’equip d’infermeria.

Per afavorir tant com sigui possible que pacients i familiars estiguin en contacte, sobretot en situacions de final de vida, s’ha posat en marxa l’Equip de Suport Psicosocial i Espiritual del Parc Sanitari. Els professionals que formen aquest grup tenen dos rols d’actuació: uns estan presents en les unitats (professionals enllaç), i d’altres realitzen atenció telemàtica (professionals referents). Són membres de l’EAPS, del Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa (SAER), i del departament de Desenvolupament Solidari; i també s’hi han incorporat els Psicòlegs Interns Residents (PIR) fent tasques de teleassistència a familiars.

Videotrucades amb l’entorn immediat del pacient

Una de les mesures que ha implementat el Parc Sanitari és fer servir telèfons mòbils i tauletes (tablets) —10 de les quals són una donació de la companyia Media Markt— per fer videotrucades a l’entorn immediat de les persones ateses. Majoritàriament, es fan amb l’aplicació Zoom, encara que també és possible utilitzar les apps Skype i WhatsApp.

Pel que fa als pacients hospitalitzats a l’Hospital de Sant Boi, els casos en què s’estan prioritzant aquestes connexions són amb familiars de pacients crítics amb covid-19, que es troben en una situació de final de vida. Com que el seu estat és molt fràgil i a penes poden parlar o no els és possible comunicar-se, la finalitat d’aquest contacte és que un professional acompanyi el pacient i faciliti que la família tingui l’oportunitat d’acomiadar-se’n.

Intervencions psicosocials, religioses i espirituals

A banda de vehicular les comunicacions entre pacients i familiars, un dels objectius principals de l’Equip de Suport Psicosocial i Espiritual és dur a terme intervencions psicològiques, que permetin fer aflorar plantejaments de final de vida i converses amb sentit.

Posteriorment, a través de visites telemàtiques, els professionals sostenen els familiars, i fan seguiment d’aquells que estan més afectats per la pèrdua i per la situació de crisi sanitària i social. En relació amb el SAER, el gruix de membres d’aquest servei vetlla per atendre la dimensió espiritual de les persones ateses i del seu entorn immediat. Aquests dies, actua presencialment pel que fa a pacients ingressats per covid-19, i mitjançant teleassistència tant amb els pacients amb covid-19 i amb els seus familiars com amb pacients de la resta d’unitats.

Una altra de les accions que duu a terme el SAER és trucar a familiars de les persones que han mort durant el context actual de pandèmia al Parc Sanitari. En aquestes trucades, s’expressa el condol en nom de tot l’equip de l’organització, es realitza una primera atenció al dol, que pot originar un acompanyament espiritual posterior, i se’ls fa saber que, quan les circumstàncies ho permetin, estaran convidades a participar en una celebració religiosa conjunta en record dels familiars.

Les persones ateses a la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari, també en contacte amb la família

Per un altre costat, pel que fa als diversos dispositius de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, els professionals d’aquest àmbit també treballen perquè les persones ateses que no poden rebre visites atesa la situació actual i no tenen telèfon mòbil, puguin realitzar videotrucades a través de tablets amb els familiars, com és el cas de les Unitats de Llarga Estada Psiquiàtrica, Aguts i Subaguts de Psiquiatria, Hospitalització Parcial i Urgències Psiquiàtriques.

D’altra banda, en dispositius com les residències que atenen persones amb discapacitat intel·lectual i la Unitat d’Hospitalització Especialitzada per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (UHEDI), s’estan establint diàriament sessions de videoconferència, també amb tauletes. Això ajuda molt tant a les famílies com als usuaris, que viuen amb certa incertesa i angoixa la pèrdua de contacte directe arran del confinament.

En un altre servei per a persones amb discapacitat intel·lectual, el Centre Ocupacional Sant Jordi, els usuaris són a casa, però mantenen el contacte i la vinculació amb els educadors, que atenen, via telemàtica, les seves preocupacions i pors sobre la situació actual.

Davant d’una situació d’emergència humanitària com l’actual, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu treballa, dia a dia, en noves accions que donin resposta a totes les necessitats dels pacients i dels familiars, amb l’objectiu primordial de garantir la qualitat i el respecte en l’actuació assistencial, amb els valors de l’organització com a eixos fonamentals, entre els quals destaca el de l’hospitalitat en el seu sentit més ampli.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search