Jordi Quílez, adjunt a la Direcció d’Infermeria del Parc Sanitari, obté la distinció cum laude per la seva tesi doctoral “Variables predictives de violència en pacients diagnosticats d’esquizofrènia ingressats en un hospital psiquiàtric”

 a Institució
Jordi Quílez, adjunt a la Direcció d’Infermeria del Parc Sanitari, va realitzar el passat 27 de juny, la lectura i defensa de la seva tesi doctoral en infermeria titulada: “Variables predictives de violència en pacients diagnosticats d’esquizofrènia ingressats en un hospital psiquiàtric”.
La tesi presentada, que va rebre la distinció de cum laude, atorga a Jordi Quílez el títol de Doctor en Infermeria, el primer que rep un infermer del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
El treball, emmarcat dins del Programa de Doctorat en Ciències Infermeres de l’Escola d’Infermeria de la Universitat de Barcelona, ha estat dirigit per les doctores Mª Teresa Icart Isern i Susana Ochoa Guerre.
Aquesta recerca sorgeix de la detecció, pel mètode observacional, d’un major nombre d’incidents violents cap al personal d’infermeria en les unitats de salut mental respecte a la resta de professionals sanitaris.
L’estudi pretén aportar evidència sobre els factors predictius de violència en els pacients diagnosticats amb esquizofrènia que viuen en institucions psiquiàtriques. En relació a l’anterior s’han tingut en compte els factors relacionats amb els pacients, els professionals que els atenen i l’entorn. Pel que fa al registre de les dades s’han aplicat qüestionaris i escales ja existents per prevenir o detectar conductes violentes.
L’objectiu d’aquesta tesi consisteix en identificar els factors de risc influenciadors que fan que les infermeres de salut mental siguin objecte de conductes violentes per part de pacients diagnosticats amb esquizofrènia. Així, es va dur a terme un estudi descriptiu, observacional i  transversal de 146 pacients ingressats en unitats de salut mental. Els factors de risc es van classificar d’acord al model conceptual de Chappell i Di Martino. Es van recollir variables sociodemogràfiques i clíniques mitjançant l’escala de predicció i avaluació de risc de violència (EPERV-55), l’escala de Risc de Violència de Plutchik (RV) i registres d’incidents violents.
Els resultats obtinguts van indicar que els factors de risc que van presentar diferències més significatives van ser, per a la violència verbal cap al personal d’infermeria, els següents: el sexe masculí (p=0,033) el consum de cànnabis (p=0,001) l’absència de permisos (p&lt0,001) el consum de tòxics en la infància (0,023) la presència de mesures restrictives (p&lt0,001) i el Factor 4: el consum de drogues (p=0,016).
En relació a la violència física cap al personal d’infermeria, els factors resultants van ser: l’absència de permisos (p=0,007) la presència de mesures restrictives (p&lt0,001) i el Factor 5: control de l’automutilació (p=0,019).
En nom de tots els professionals del Parc Sanitari, fem extensiu el nostre reconeixement i donem la nostra més sincera enhorabona al Dr. Jordi Quílez.
Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search