La Dra Francesca Asensio i la DUI Inés Campo participen en el “13è Simposi Nacional de Tractament Assertiu Comunitari en Salut Mental” com a representants de l’equip ESMeSS del Parc Sanitari

 a Institució
El passat 23 i 24 de juny la Dra. Francesca Asensio i la DUI Inés Campo van participar en el 13è Simposi Nacional de Tractament Assertiu Comunitari en Salut Mental celebrat a la ciutat asturiana d’Avilés, com a representants de l’equip ESMeSS del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
La Dra. Asensio va ser l’encarregada d’obrir la jornada presentant l’innovador model Primer la Llar, adaptació catalana del model americà Housing First. En aquest projecte, que s’està implementant des de l’Ajuntament de Barcelona, l’equip ESMeSS duu a terme el seguiment psiquiàtric comunitari de les persones amb transtorn mental greu i/o amb transtorn per ús de substàncies i situació de sense llar.
Tot seguit, la infermera Inés Campo, especialista en salut mental del Parc Sanitari, va presentar la tipologia de la mostra recollida fins ara de l’estudi que lidera i que forma part de la seva tesi doctoral: Avaluació de l’efectivitat del tractament assertiu comunitari dirigit a persones usuàries del programa Primer la LLar a Barcelona.
El servei Primer la Llar es va començar a implementar el mes de juny de l’any 2015 a Barcelona, inspirat en l’experiència americana homònima. Un nou projecte a Barcelona que s’inscriu en la xarxa de serveis i equipaments que ofereix la ciutat a persones sense sostre que presenten necessitats socials associades al problema d’habitatge. Es tracta d’un servei  municipal que facilita l’accés immediat a l’habitatge, amb caràcter estable. A partir de la ubicació de la persona en un immoble, s’inicia un procés d’acompanyament i d’intervenció socioeducativa amb l’objectiu d’apoderar la persona per tal que esdevingui autònoma.
L’àmbit de gestió d’aquest servei es divideix en dos lots de 25 habitatges cadascun. Cada un dels lots és independent, amb una utilització separada de l’altre i constitueix una unitat funcional per si mateix. Durant l’any 2015 s’han posat en marxa 12 habitatges individuals. L’objectiu és arribar a la xifra de 50 el proper 31 de desembre de l’any en curs.
 El Programa Primer La Llar s’adreça a persones que reuneixen una o més de les següents característiques:
  • Persones soles majors d’edat, excepcionalment podran ser una parella.
  • Persones amb necessitats socials concurrents amb la manca d’habitatge: absència de relacions socials i familiars, estat de salut precari, amb presència de malalties mentals i addiccions.
  • Persones amb una llarga trajectòria de vida al carrer, amb les que les propostes d’atenció grupal no hagin tingut èxit.
La persona que s’inclou en aquest programa només ha de respectar els següents ítems:
  • Respectar la convivència amb els veïns.
  • Aportar el 30% dels ingresos que tingui o tindrà  en un futur pròxim (a manera de lloguer).
  • Acceptar un cop  a la setmana la visita de suport d’algún membre de l’equip multidisciplinar comunitari Primer la Llar.
L’equip del servei Primer la Llar es responsabilitza de totes les funcions: atenció socioeducativa, suport instrumental i establiment de treball multidisciplinar amb l’equip de psiquiatria específic ESMeSS i proporciona assistència psiquiàtrica al servei Primer la Llar, però la continuïtat en el projecte dependrà, en gran mesura, de l’ampliació de professionals a l’equip.
 
Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search