La sortida al mercat d’una combinació de fàrmacs injectables cada dos mesos, principal novetat en el Dia Mundial de la Sida

 a Dia Mundial, SJD Hospital de Sant Boi

Es tracta de la primera combinació de fàrmacs antiretrovirals “long-acting”, disponible des d’aquest mes de desembre, que suposarà un gran canvi en la manera de tractar la malaltia, repercutint positivament en la qualitat de vida de les persones amb VIH.

L’assaig clínic SOLAR, iniciat a finals del 2020 per provar l’eficàcia d’aquests nous fàrmacs innovadors contra el VIH, s’ha desenvolupat també al SJD Hospital de Sant Boi, on ha comptat amb una alta participació d’usuaris.

El SJD Hospital de Sant Boi se suma a la commemoració en motiu del Dia Mundial de la Sida, que se celebra cada 1 de desembre en suport de les persones que conviuen amb VIH i en record d’aquelles que no van superar la malaltia.

Segons dades del departament de Salut, actualment hi ha al voltant de 33.000 persones a Catalunya que conviuen amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH). Tot i que la sida ha esdevingut avui en dia una malaltia crònica, amb una esperança de vida equiparable a la d’una persona sana, encara hi ha molt camí per recórrer.

Per aquest motiu, el SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a la commemoració d’aquest dia i al compromís que la comunitat internacional ha assumit per posar fi a l’epidèmia del VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030, un cop s’assoleixi l’objectiu 90-90-90 marcat per ONUSIDA. Aquestes xifres fan referència a que el 90% de persones amb VIH estiguin diagnosticades, que d’aquestes el 90% estigui en tractament amb antiretrovirals, i de les que estan en tractament el 90% siguin considerades indetectables (no es pugui detectar el virus en sang i, per tant, no s’evolucioni cap a la sida ni es pugui infectar altres persones).

En l’àmbit català, actualment es treballa fermament per aconseguir erradicar l’epidèmia, després d’haver assolit i superat els objectius marcats. L’any passat es van complir 40 anys del primer cas diagnosticat de sida a Catalunya, i els canvis des d’aleshores han estat molt notables. “Ara les persones amb la sida no es moren, la medicació no té pràcticament efectes adversos, s’ha fet tot el possible per normalitzar el seu estil de vida i s’ha destinat el màxim temps a la millora de la seva qualitat de vida”, afirma el Dr. Díaz de Brito, cap de Malalties Infeccioses del SJD Hospital de Sant Boi.

“La realitat és que ara mateix una persona amb VIH, que pren la medicació regularment, té una esperança de vida equiparable a la d’una persona sana, sense necessitat de fer molts controls i només prenent un comprimit al dia”, afegeix. El VIH és un virus de creixement molt lent, que pot trigar entre 5 i 15 anys en desenvolupar la malaltia.

Tractament innovador per al VIH a partir del desembre

L’assaig clínic SOLAR, en desenvolupament des de finals de l’any 2020, culmina aquest mes de desembre amb la sortida al mercat de dos fàrmacs antiretrovirals (cabotegravir i rilpivirina) en un nou format d’acció perllongada. Es tracta del llançament dels primers “long-acting” per al VIH, injectables via intramuscular, que es diferenciem d’altres fàrmacs perquè estan fets amb nanopartícules i, un cop injectats, es van distribuint al cos al llarg de dos mesos.

El SJD Hospital de Sant Boi, que actualment participa en altres assajos clínics VIH, ha tingut una participació molt destacable a l’estudi SOLAR. “Aquest fàrmac suposa un gran canvi per a les persones amb VIH, ja que permet oblidar-se de les pastilles diàries, i els apropa per tant a una vida més normal, amb una qualitat de vida millor”, explica el doctor Díaz de Brito. La millora de la qualitat de vida de les persones amb VIH està esdevenint una prioritat, i va camí de convertir-se en el quart repte que es marqui l’ONU en el marc dels objectius 90-90-90 per lluitar contra la sida.

Prevenció a través de la PrEP i amb la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH

Al SJD Hospital de Sant Boi es compta, des de 2016, amb la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH, centre de referència per a persones provinents del mateix municipi i de localitats properes, amb una àrea d’influència que abasta una població de referència, d’aproximadament, 170.000 habitants. Es tracta d’una consulta que ofereix una atenció integrada a l’usuari, a través d’un metge, una infermera i la farmacèutica, i que se centra en millorar la qualitat de vida de les persones infectades amb VIH.

L’equip de la Unitat aposta per la prevenció a través de la teràpia de PrEP (profilaxis pre-exposició enfront al VIH) donant medicació antiretroviral (una pastilla diària) a persones que mantenen relacions d’alt risc. L’índex d’eficàcia d’aquesta teràpia, que ja s’està aplicant a tot el món per evitar nous casos de VIH, es troba per sobre del 99%.

La suma de la prevenció amb PrEP, juntament amb el diagnòstic precoç i tractament de les persones infectades per VIH, és la clau per apropar-se a la fi d’aquesta pandèmia. “Si fem això i ho fem bé, seria el principi de la fi del VIH tal i com el coneixem avui. Tot i que en aquests moments no existeix la cura, si reduïm al màxim els nous contagis (PrEP) i aconseguim tenir la majoria dels pacients ràpidament indetectables (inici del tractament antiretroviral), al no haver transmissió de la malaltia, els nous casos serien anecdòtics”, afirma el doctor Díaz de Brito.

El Servei de Malalties Infeccioses del SJD Hospital de Sant Boi ha abordat, des dels seus inicis, la prevenció, el control i l’atenció al virus de la immunodeficiència humana, les infeccions de transmissió sexual i les hepatitis víriques en concordança amb el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 del CatSalut, un full de ruta que recull les propostes de les entitats comunitàries, els professionals, la ciutadania i l’administració catalana.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search