La Unitat de Cures Pal·liatives del Parc Sanitari Sant Joan de Déu compleix 20 anys

 a Institució
​Sembla que va ser ahir però ja han passat 20 anys des que va començar a funcionar la Unitat de Cures Pal·liatives del Parc Sanitari Sant Joan de Déu… Tot va començar el 30 de març de 1992 quan va produir-se el primer ingrés d’un pacient a l’Alberg Sant Joan de Déu de Barcelona.
20 anys és una xifra important i, per això, la UCP es mereix que fem la vista enrere per veure com ha evolucionat al llarg de tots aquests anys…
El 1991, estava en plena expansió la infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH-SIDA).  Preocupava l’atenció als pacients afectats per aquesta malaltia en situació avançada i terminal que, a més, es trobaven en situació de marginalitat o exclusió social de fet alguns dels pacients provenien de l’àmbit penitenciari.
Per donar resposta a aquesta necessitat, l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu en col·laboració amb el “Programa Vidal Als Anys” i el Departament de Justícia, ambdós de la Generalitat de Catalunya dissenyà i posà en marxa un dispositiu residencial amb 10 places. Estava situat a la cinquena planta de l’Alberg Sant Joan de Déu, molt a prop de les Rambles de Barcelona.
Aquest servei va rebre el &quotPremi a la millor iniciativa en Cures Pal·liatives de 1991&quot atorgat pel Primer Congrés de Cures Pal·liatives de la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives celebrat a Vic el març de 1992.
La UCP atén des de 1992 a pacients en fase avançada i terminal procedents dels Serveis Penitenciaris de Catalunya, dels Hospitals i d’altres dispositius sociosanitaris. S’ha de destacar el seu camp d’actuació i es que, en aquestes dues dècades d’existència, s’han atès 822 pacients amb un total de 945 processos assistencials i una mortalitat global del 57%.
L’evolució de la ciència propicià que, a partir del 1997, amb l’ús dels nous tractaments antivirals, s’aconseguís millorar la qualitat de vida i la supervivència dels pacients afectats.  Per això, el mateix equip de la UCP atengué entre 1998 i 2008  un Pis-Residència, situat al costat de Plaça  Catalunya.  Aquest pis-residència donà assistència a 215 pacients en fase avançada de la infecció VIH-SIDA amb problemàtica social i amb l’objectiu d’afavorir la seva reinserció.
En total, les persones ateses entre la UCP  i el Pis-Residència han estat 1037.
Evolució de la Unitat de Cures Pal·liatives
L’atenció a la UCP segueix el model integral amb l’estil de Sant Joan de Déu  en base als valors de la Institució: Hospitalitat, Qualitat, Respecte, Responsabilitat i Espiritualitat.
Aquesta atenció integral no es limita al model bio-psico-social-espiritual, sinó que en els casos de marginalitat social extrema, el propi equip, inclosos els voluntaris, han acompanyat als pacients amb la intensitat que ho haguessin fet els seus familiars si hi haguessin estat presents.
Recentment la Unitat s’ha traslladat al recinte del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat per diferents motius.  Els més importants estan relacionats amb la millora de l’estructura arquitectònica i del procés assistencial.
Altres reconeixements
L’any 1993 l’ Institut dels Drets Humans de Catalunya atorgà el &quotVIIè Premi Solidaritat&quot a l’ Alberg Sant Joan de Déu i a l’equip de la UCP per la seva actuació en defensa dels drets fonamentals.
Des de 1995 la UCP del Parc Sanitari Sant Joan de Déu està inclosa al &quotOMS-Europe: Catalonia demostration project on public palliative care services&quot del qual s’han publicat el 2000, 2005 i 2010 les anàlisis corresponents als  5, 10 i 15 anys de funcionament de les 10 realitats assistencials de cures pal·liatives a Catalunya que en formen part.
A més a més el desembre de 2006 el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya concedí una placa honorífica &quoten reconeixement de la col·laboració i el treball desinteressat envers les persones internes dels Centres Penitenciaris de Catalunya&quot.
Futur
La Unitat de Cures Pal·liatives del Parc Sanitari s’adapta dia a dia al nou entorn i als canvis que experimenta la malaltia per la infecció causada pel VIH.  També s’adaptarà als nous reptes que l’atenció pal·liativa ja planteja:  mantenir i augmentar l’atenció d’excel·lència als malalts de la SIDA, càncer i de la resta de malalties cròniques evolutives.  Sempre amb el model de Sant Joan de Déu com a compromís.
Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search