L’Acadèmia de les Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears premia el programa Torrents d’Art del Parc Sanitari amb el guardó Ramon de Teserach

 a Institució
El passat 23 de maig, el programa Torrents d’Art del Parc Sanitari Sant Joan de Déu va ser guardonat amb el Premi Ramon de Teserach a l’actuació cívica d’entitats per a la promoció de la salut per part de l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, una entitat de llarga trajectòria, amb entitat jurídica pròpia i fundada en 1872.
Durant el lliurament del premi, Torrents d’Art va ser destacat com un “projecte innovador i integrador de grups de diferents territoris per a persones amb problemes de salut mental”. L’acte, que va tenir lloc a l’Auditori de l’Acadèmia va comptar, entre altres personalitats, amb la presència del conseller de Salut de Catalunya, Antoni Comín.
El programa Torrents d’Art va sorgir l’any 2001 a manera d’experiència col·laborativa amb el Museu de Sant Boi de Llobregat. La iniciativa es va emprendre per facilitar la integració i la lluita contra l’estigma de persones amb problemes de salut mental a través de l’art i la cultura.
Des de l’últim trimestre del 2016, el programa s’ha vist reforçat i ampliat gràcies a la contribució d’influents entitats vinculades al sector de l’art i la cultura com la Fundació Glòria Soler i la Fundació Suñol. D’altra banda, la col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i el suport de l’Obra Social de Sant Joan de Déu també han estat determinants per a l’actual evolució del projecte. A l’anterior sincronia corporativa entre institucions, s’ha de sumar la incorporació d’una professional experta en arts comunitàries i inclusives, la gestió de les quals se centra a dinamitzar les línies de treball establertes amb la finalitat de garantir el seu correcte desenvolupament i implementació posterior.
El projecte Torrents d’Art estableix un marc de diàleg entre art, salut i comunitat amb la finalitat última d’apoderar a la ciutadania en el ple exercici del dret a participar de la creació cultural a través de l’art, entès aquest com a promotor de l’autonomia personal i de la salut.
En termes més específics, i en relació a l’anterior, un dels objectius generals del projecte és la creació d’un espai de referència cultural i públic on l’art i la creació artística esdevinguin en un vehicle d’integració, inclusió, apoderament i foment de la salut amb el focus posat en els processos artístics d’anàlisis, reflexió, creació i experimentació.
Algunes de les línies de treball del projecte inclouen la posada en marxa de sales de creació artística, aules de formació en la clínica Montserrat del recinte del Parc Sanitari i residència d’artistes. Altres accions plantejades sota el paraigua de Torrents d’Art també incorporaran el desenvolupament de projectes comunitaris a través de processos grupals de creació artística amb entitats de diferents territoris.

​​

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search