L’àrea d’infermeria del Parc Sanitari culmina un projecte de formació de 3 anys de durada amb l’Hospital Cristo de las Américas de Sucre

 a Institució
El passat mes de juny, dos professionals d’infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, en Tomás Guillén, supervisor d’infermeria d’urgències i la Roser Mauri, infermera d’urgències, van dur a terme una estada a l’Hospital Cristo de las Américas de Sucre, a Bolívia, per impartir un curs d’actualització de coneixements d’infermeria als professionals d’aquell centre.
Aquest curs ha estat la culminació de tot un projecte que forma part de la línia de formació d’infermeria del Parc Sanitari, amb una durada de 3 anys, en el context de l’agermanament del nostre centre amb l’hospital bolivià.
Així, durant els darrers 3 anys, 45 professionals de diferents disciplines: infermers de les àrees d’hospitalització, urgències, intensius, salut mental, auxiliars, supervisors d’infermeria, pediatres, psicòlegs, nutricionistes, metges d’urgències i tècnics de riscos laborals, entre d’altres, han ofert formació a una mitjana anual de 98 alumnes. I ho han fet de manera totalment desinteressada i anònima, en el seu temps lliure, sense cap altra compensació que la satisfacció d’ajudar a altres companys amb menys oportunitats de desenvolupament professional i de proporcionar-los eines, recursos i coneixements que contribueixin en la millora de l’atenció assistencial dels seus pacients. 
D’una banda, s’han impartit 3 cursos a distància, de 5 mesos de durada cadascun d’ells i, de l’altra, 3  cursos presencials. El total d’hores formatives ha estat de 1098 en els cursos a distància i de 118 en la modalitat presencial. A més, s’han creat 14 línies formatives abastant totes les àrees de la professió infermera: hospitalització, pediatria, quiròfan, urgències, cures intermèdies, salut mental, docència, gestió de recursos humans, etc., i també s’han desenvolupat 52 temaris específics on-line.
Es tracta d’un tipus de voluntariat i de cooperació, sense publicitat, sense retorn, sense posar-li rostre a l’altre, només mogut pel sentit de la responsabilitat i de la professionalitat i pels valors personals i institucionals que marquen el perfil professional i humà de tots aquells que integren el Parc Sanitari.
 
El suport de tots els professionals esmentats ha estat cabdal. Gràcies a tots ells  s’ha pogut proporcionar formació a tres institucions sanitàries: l’Hospital Cristo de las Américas, l’Hospital Psicopedagógico Ciudad Joven San Juan de Dios i l’Instituto Psiquiátrico Gregorio Pacheco.
Així mateix, en el marc de tot aquest projecte, també s’han creat dues comissions de docència: a l’Hospital Cristo de las Américas i a l’Hospital Psicopedagógico Ciudad Joven San Juan de Dios, amb la presència d’infermeres d’ambdues institucions que han preparat un programa formatiu per a l’any 2017, amb la revisió del material aportat al llarg aquests anys.
En Tomás Guillén, supervisor d’infermeria d’urgències, explica que ja ha passat molt temps des que se’ls va sol·licitar ajuda per convertir l’Hospital Cristo de las Américas en un centre de referència de la zona. En aquell moment, l’equip d’infermeria de Sucre necessitava ajuda per superar la manca de reciclatge i la dispersió de personal cap als centres estatals on les condicions de treball eren millors.
El gerent de l’Hospital Cristo de las Américas, Prosper Choque, comenta avui  amb orgull que el seu és un centre de referència de la zona, tant, que d’altres institucions van a buscar professionals al seu hospital per treballar amb ells, perquè són coneixedors de la seva preparació  i de la seva qualitat humana i assistencial. &quotQui surt del Cristo, treballa&quot, diu orgullós. El sou ja no és un motiu per canviar de feina, hi ha d’altres arguments per quedar-se. Entre ells, el sentiment de pertinença, la sensació d’estar fent bé les coses i de participar en un projecte comú. També ha estat primordial l’arribada d’un nou equip directiu jove i creatiu a la direcció del centre que ha sabut transmetre la seva il·lusió a tots els treballadors, especialment als d’infermeria, fent-los sentir part del projecte, potenciant les seves capacitats i ajudant-los a creure en ells mateixos.
Reprenent les paraules d’en Tomás Guillén: “sense saber-ho, s’han ajuntat dues realitats diferents d’aquí i d’allà que han fet que el somni s’acompleixi. Només puc dir que la feina continua i que tinc la sensació que la feina no s’acaba aquí.”
De ben segur que no, Tomás. De vegades els somnis s’acompleixen. I això no ha fet més que començar.
Enhorabona a tots els professionals que han fet possible aquest gran somni, aquest gran projecte.
 

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search