L’atenció psicosocial del Parc Sanitari Sant Joan de Déu acompanya a més de 2.000 persones en situació de final de vida

 a Projectes

L’objectiu dels Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS) és humanitzar l’atenció sanitària de les persones en situació de final de vida i el seu entorn. La reducció en més d’un 30% del malestar, l’ansietat i el patiment dels pacients i la millora del seu estat d’ànim en més d’un 20%, són resultat dels tres primers anys d’activitat de l’EAPS del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Emmarcat dins l’Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de l’Obra Social La Caixa compleix 10 anys de recorregut. Fins ara, el projecte ha permès tractar més de 130.000 pacients així com els seus respectius familiars. Aquestes dades reflecteixen la feina dels 124 centres sanitaris de tota Espanya que utilitzen el Programa a través de 42 Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS), integrats per psicòlegs, infermers, metges, treballadors socials, agents pastorals i voluntaris.

En aquest context, l’EAPS del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, un dels 42 equips existents a tot l’estat gràcies a l’aposta de l’Obra Social La Caixa, assoleix els seus tres primers anys d’activitat i segueix apostant per una atenció integral que tingui les dimensions psicològica, social i espiritual del pacient i el seu entorn. L’EAPS del Parc Sanitari proporciona, a més, atenció a altres centres i àrees del territori com ara a l’Hospital de Bellvitge, a l’Hospitalet, el Baix Llobregat i a Sant Joan de Déu Serveis Sociosanitaris (Esplugues).

L’acompanyament psicosocial del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

L’Equip d’Atenció Psicosocial del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, integrat per psicòlegs clínics, pretén humanitzar l’atenció sanitària i garantir les necessitats pal·liatives del pacient i el seu entorn. La nostra missió és tant delicada com imprescindible, expressa el psicòleg clínic de l’EAPS del Parc SanitariBernat Carrerasoferim un acompanyament individualitzat per gestionar les emocions en situacions de final de vida.

L’EAPS del Parc Sanitari s’encarrega de fer una avaluació del pacient i el seu entorn i d’elaborar un pla de treball interdisciplinari i individualitzat. Aquest pla garanteix una continuïtat assistencial i intrassistencial que intensifica l’acompanyament a la persona i el seu entorn, emfatitza el doctor Ignasi Sáezgeriatre. D’altra banda, l’abordatge d’aquest equip interdisciplinari pot ser efectuat en l’àmbit hospitalari, des de consultes externes, en les residències del territori o bé a domicili.

Després de tres anys d’activitat i d’haver-se adreçat a més de 2.000 persones, els resultats de l’atenció psicosocial al Parc Sanitari Sant Joan de Déu van molt més enllà de l’alleujament dels símptomes físics. L’últim any s’ha aconseguit reduir l’ansietat, el patiment i el malestar en més d’un 30%, mentre que l’estat d’ànim s’ha vist millorat en un 20%. Són aquests resultats els que fan que el Parc Sanitari aposti cap a aquesta atenció integral amb una manera de treballar sinèrgica entre els diferents equips assistencials.

Els voluntaris: el rostre solidari de la sanitat

Tothom pot cuidar, afirma el psicòleg clínicBernat Carreras. Així s’emfatitza la figura del voluntari al Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Nosaltres formem els voluntaris psicològicament i els hi proporcionem les habilitats socials i les eines necessàries per a facilitar la seva relació amb els pacients i les seves famílies, conclou Carreras.

Amb aquesta mentalitat va néixer Soledat i Final de Vida, un projecte pioner del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que pretén acostar la imprescindible figura del voluntari a les persones que afronten una situació de final de vida sense la companyia de familiars.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search