Models innovadors de cures en salut mental. Crònica de la IV Jornada d’Infermeria.

 a Esdeveniments, Salut mental

Aquesta trobada, impulsada pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu, juntament amb el centre Benito Menni Complex Assistencial i el Parc de Salut Mar, sorgeix d’una aliança de les tres institucions per aportar informació sobre salut mental a professionals i ciutadania.

Com a novetat, ActivaMent Catalunya i la Federació Veus van participar en l’organització d’aquesta edició. 

Les aliances estratègiques entre infermeres i infermers d’organitzacions diverses aporten beneficis socials i sanitaris, tant a les institucions com a les comunitats en les quals intervenen. Amb aquesta premissa, i sota el lema “La travessa de la cura en primera persona”, el 12 de novembre es va celebrar la IV edició de la Jornada d’Infermeria a l’Auditori del Centre Social del Parc Sanitari Sant Joan de Déu (Sant Boi de Llobregat).

La finalitat d’aquesta cita, en paraules de la directora d’Infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Isabel Grimal, és la de “canviar el rumb en l’estratègia de les cures, treballar sense rutines fixes i convertir la persona atesa en la nostra raó de ser”. Un objectiu que, per la seva banda, el director de Salut Mental, Lluís San, vincula “al moment d’impàs i al profund procés de canvi que experimenta en l’actualitat la professió infermera en l’entorn sanitari”.

Aquest any, cal destacar la incorporació a la trobada de les associacions en primera persona ActivaMent Catalunya i Veus, fet que palesa que la implicació ciutadana en les polítiques sanitàries afavoreix i fomenta la participació activa de la persona atesa en la presa de decisions compartides del seu procés assistencial, dels seus familiars i de l’entorn.

Cures amb i per a la persona

Durant la jornada es va donar a conèixer l’enfocament de les cures en primera persona, basades en el model de recuperació. Un paradigma assistencial que vertebra el desenvolupament de programes, passant per l’acompliment dels drets i deures del ciutadà, fins a l’organització de l’assistència en general.

Aquest model assistencial va quedar reflectit en la taula rodona d’experiències i/o programes on la persona participa, un espai on es van exposar projectes innovadors en l’àmbit de les cures en salut mental. Andrea García, infermera del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, va presentar el Pla Individualitzat Terapèutic Compartit (PTI); Sandra Martínez, del Parc Salut Mar, el diàleg obert basat en un model finlandès; i Ana Ventosa i Ainhoa García, del Benito Menni Complex Assistencial, experiències de suport entre iguals. Aquesta taula es va tancar amb la intervenció de Marta Díez, d’Activament, que, des del bagatge après per conviure amb un trastorn bipolar, va advocar per “seguir el tractament farmacològic”, però sense renunciar a “demanar ajuda, i buscar suport i afecte de l’entorn més pròxim”.

Tallers i experiències participatives

Durant la jornada, quatre tallers a càrrec de professionals vinculats a les associacions en primera persona van posar de manifest, d’una banda, que arran de la seva experiència personal, els pacients tenen legitimitat per proposar estratègies que els ajudin a trobar la resposta més adient a les seves necessitats, i, de l’altra, que la inclusió en el currículum dels professionals de tallers “amb experiència pròpia” faciliten canvis en el model d’atenció.

A la clausura de la trobada hi va estar present Salut González, regidora de Serveis Socials i Salut Comunitària de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, que va fer valdre “la trajectòria i les bones perspectives de futur de la jornada” i en va destacar “el format, innovador i profitós”.

En els parlaments finals, la directora d’infermeria del Complex Assistencial Benito Menni, Esther Atienza, va assenyalar “els grans avenços d’aquesta edició de la jornada per fomentar la participació ciutadana”. Per la seva banda, la directora d’infermeria de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut Mar, Rosa Ceña, es va mostrar agraïda amb el Parc Sanitari per acollir la trobada i va convidar els assistents a celebrar l’acte, el 20 d’octubre de 2020, al Parc de Salut Mar de Barcelona, per continuar, així, “una aliança que ha donat molts fruits, que ha estat esplèndida“.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search