L’Hospital General, present al Congrés Internacional d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries
Del 16 al 19 de juny de 2014, Washington DC (Estats Units) va acollir el Congrés Internacional d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries (HTAi). El Parc Sanitari Sant Joan de Déu va estar present de la mà del Dr. David Parés.
El Dr. Parés va ser l’encarregat de presentar un treball de gestió clínica de l’Hospital General, treball que porta per títol “Health Technology Assessment in a Community Hospital: lessons from the lerning curve”. El treball realitzat pel Dr. Parés amb coordinació de la Dra. Laura Sampietro-Colom i dirigit per la Dra. Cristina Garcia, Directora de l’Hospital General, va ser seleccionat per ser presentat com a comunicació oral en un congrés en el que hi van assistir més de 900 especialistes.
El treball “Health Technology Assessment in a Community Hospital: lessons from the lerning curve” correspon al treball de fi de Màster de Gestió Hospitalària i de Serveis Sanitaris del Dr. David Parés i recull la feina efectuada pel Grup d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries del nostre hospital composar pels següents membres: Dr. Josep Maria Haro, Dr. Antoni Serrano Blanco, Sra. Ana Maria Merino, Sr. Jordi Quilez, Dra. Maria Luisa de la Puente i la Sra. Pilar Lozano. A més, la Dra. Sampietro-Colom de l’Hospital Clínic de Barcelona, coordina el grup en un model de conveni amb el nostre hospital únic al nostre país i en gran part d’Europa.
L’Avaluació de Tecnologies Sanitàries és un procés d’avaluació sistemàtic que va sorgir amb l’evident necessitat que provoca la quantitat de tecnologies sanitàries que apareixen en el dia a dia. Concretament, és un procés d’anàlisi estructurat i sistemàtic, basat en l’evidència científica, que té en compte la complexitat de l’entorn social i sanitari en el que el denominat procés es desenvolupa. L’objectiu principal d’aquesta avaluació és millorar la qualitat de l’atenció clínica promocionant la introducció i difusió de tecnologia sanitària de provada efectivitat i cost-efectiva, a la vegada que es protegeixi als pacients d’intervencions sanitàries no efectives.
L’objectiu final, però, de tot el procés hauria de ser millorar el valor en salut dels pacients, que és a qui afecta la introducció de tecnologies. Des de fa anys aquest tipus d’avaluacions han estat implantades arreu del món, especialment a hospitals d’alta tecnologia o centres terciaris, però no en un entorn hospitalari com el nostre.
En l’avaluació, a part del grup de professionals esmentat, també hi participen els metges o professionals sanitaris que veuen com a els seus pacients també se’ls aplica la tecnologia sanitària. Des de la creació del grup fa un any i mig, s’ha realitzat l’avaluació de 5 tecnologies sanitàries.
El Congrés Internacional d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries va ser tot un èxit donada la importància que té aquesta part de la gestió clínica actualment, i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu va ser un dels actor principals en el mateix.
Darreres notícies