Llibertat i plaer sensorial a la Sala Snoezelen del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

 a Projectes

El concepte Snoezelen apareix a Holanda durant els anys 70. Es tracta d’una contracció en holandès de dues paraules, d’una banda snuffelen que estaria relacionada amb la idea d’olorar, impregnar-se i, d’altra, doezelen, vinculada a somnolència. La suma de totes dues paraules, Snoezelen, suggereix una percepció difícil de descriure, però clarament associada a sensacions de benestar i confort.

A partir d’aquest concepte s’ideen una sèrie d’espais i elements que faciliten treballar els sentits de la vista, l’oïda, l’olfacte i el tacte de formes molt diverses. L’objectiu és donar via lliure a l’experiència sensorial per tal d’assolir l’esmentada percepció de plaer i calma, respectant sempre la motivació i el ritme de la persona. La teràpia permet vehicular emocions contingudes, i organitzar millor el “nostre món”, és a dir, la nostra realitat subjectiva.

Inicialment i durant tot un seguit d’anys d’estudis, es va observar que hi havia un gran dèficit d’experimentació de sensacions corporals i anímiques en persones dependents i amb deteriorament físic i psíquic. Arran d’aquestes reflexions es va començar a aplicar la teràpia en diferents perfils de persones amb discapacitat física, psíquica, sensorial i/o amb malalties degeneratives. L’objectiu era disminuir l’estrès que sovint portaven associat aquests usuaris i incentivar l’autoconeixement i l’aprenentatge mitjançant el principi del lleure, en oposició a altres programes molt més estructurats.

L’ús de la sala multisensorial o Snoezelen en el Parc Sanitari Sant Joan de Déu es va iniciar l’any 2007, coincidint amb la inauguració del nou edifici de la clínica Santa Anna.

Situada a la segona planta de l’edifici, la seva utilització està dirigida a tots els usuaris de l’àrea de discapacitat intel·lectual que, de forma voluntària assisteixen a la teràpia acompanyats per la psicòloga, els monitors o els auxiliars d’infermeria, tots ells amb formació específica.El treball, que es realitza en grups de 7 persones com a màxim i en diferents moments de la setmana, es pot dur a terme de forma estructurada i semi dirigida per tal d’incidir en determinades qüestions dels usuaris, o bé de manera no dirigida, proporcionant, senzillament, un espai de llibertat i plaer sensorial.

Quan entrem dins la sala Snoezelen ens trobem amb tota una sèrie d’elements: llums de diferents colors; llum ultraviolada que en contrast amb altres elements produeix fluorescències; estímuls visuals en moviment pel sostre i les parets; dues columnes d’aigua i llums que vibren; un llit d’aigua connectat a un aparell de música; un llit de massatges, un puf de porexpan i matalassos de colors.

Els beneficis que s’observen en els usuaris que participen en aquesta teràpia són fàcilment objectivables i força immediats quant a una major relaxació i connexió amb les pròpies emocions, si bé és cert que a determinades persones els hi costa més relaxar-se i l’efecte obtingut es palesa a més llarg termini. De retruc, els professionals que hi participen també treuen profit dels seus efectes.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search