Matrícula oberta del màster El valor de les cures en salut mental, impulsat per professionals d’infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

 a Salut mental

El curs 2020-2021, que començarà a l’octubre al Campus Docent per Sant Joan de Déu, té per objectiu dotar els professionals de coneixements i habilitats per humanitzar l’atenció a les persones amb trastorn mental.

Una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la vida, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’entitat apunta que aquests trastorns es caracteritzen per una combinació d’alteracions del pensament, les emocions, la percepció, les relacions amb els altres i la conducta, cosa que entorpeix l’adaptació social de la persona i origina un fort malestar emocional.

Encara que sovint estiguin envoltats d’estigma i prejudicis, i per aquest motiu no se’n parli obertament, segons les xifres disponibles, els trastorns mentals són un problema de salut molt freqüent, que implica uns elevats costos sanitaris i socials.

Amb aquest context, l’OMS considera que com a societat cal abordar la salut mental com una part de la vida i una circumstància més de la persona, i no pas com un factor negatiu que pot afectar la resta de capacitats de l’individu.

El model de recuperació per a una vida digna

Per contribuir a millorar l’atenció en salut mental i fer caure prejudicis, l’any 2019 va néixer el màster El valor de les cures en salut mental, impartit Campus Docent Sant Joan de Déu, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB), i liderat pels infermers del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Hilari Andrés i Aitor-Eneko Olivé.

Aquesta formació de postgrau té com a objectiu principal dotar els professionals sanitaris de les necessitats i coneixements adients per humanitzar les cures, i prioritzar els valors i preferències de la persona atesa.

El programa del màster es fonamenta en l’anomenat model de recuperació, que suposa un canvi organitzatiu en el sistema d’atenció a la salut mental, a través de processos terapèutics específics, dissenyats per a cada persona, que en facilitin l’empoderament respecte a la presa de decisions en el tractament, la participació en la planificació d’activitats i l’avaluació dels serveis.

La recuperació és una forma de viure la vida satisfactòriament, amb esperança i gaudint dels plens drets com a ciutadà, a pesar de les limitacions que pot comportar tenir un trastorn mental.

Les classes, impartides per experts en salut mental que treballen en el sistema sanitari i en associacions en primera persona, començaran el 6 d’octubre de 2020 i finalitzaran el 30 de juny de 2021. Tota la informació sobre el programa, els horaris i la matrícula del curs està disponible aquí.

Un impuls a la professió infermera

En línia amb l’any “Nursing Now”, el màster El valor de les cures en salut mental fomenta el lideratge de les infermeres i infermers en el sistema sanitari.

El curs està impulsat per la Direcció d’Infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, amb la col·laboració del al Campus Docent Sant Joan de Déu – Escola Universitària d’Infermeria Sant Joan de Déu (adscrita a la Universitat de Barcelona), i amb la col·laboració de Sant Joan de Déu – Terres de Lleida, el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental, l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu de Barcelona, el Parc de Salut Mar i Entitats en Primera Persona (Federació Veus, Activament, Salut Mental de Catalunya i Obertament).

 

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search