El Parc Sanitari Sant Joan de Déu un dels sis centres premitats en la Jornada del 25è aniversari del CatSalut pel projecte ‘Equip TAC de Primer la Llar (Housing First) a Barcelona’.

 a Institució

Dimecres 14 de desembre el Palau de Congressos de Barcelona va acollir la jornada commemorativa dels 25 anys del CatSalut sota el lema ’25 anys al Servei del Sistema Nacional de Salut de Catalunya: Mirem cap al futur’.

Els professionals presents que van assistir-hi van poder escoltar les intervencions del conseller de Salut, Antoni Comín, el director del Servei Català de la Salut, David Elvira i els 7 consellers de salut que ha tingut Catalunya des de la instauració de la Generalitat. La cloenda de la Jornada va anar a càrrec del president de la Generalitat Carles Puigdemont.

Durant la Jornada es van presentar algunes de les més de 450 experiències innovadores que han aportat els professionals al voltant dels quatre eixos prioritaris del sistema de salut: intervenció comunitària i intersectorial; serveis en xarxa; participació dels professionals i la ciutadania i salut mental.

Del total d’experiències presentades, sis han estat distingides amb un premi entre les quals es troba la presentada pel Parc Sanitari: el projecte ‘Equip TAC de Primer la Llar (Housing First) a Barcelona’, que ha estat desenvolupat en col·laboració amb un equip multidisciplinar integrat també per professionals de la Fundació Sant Pere Claver- SUARA, l’Ajuntament de Barcelona direcció de persones vulnerables, Sant Joan de Déu Serveis Socials, el Departament de Salut i el Pla Director de Salut Mental.

L’experiència premiada és la primera d’aquest tipus a Barcelona i es basa en un model centrat en les capacitats de les persones, no en les seves debilitats. L’essència del projecte és dignificar a les persones sense llar.

El model ‘Primer la Llar’ pioner a Barcelona.

El model ‘Primer la Llar’ és l’adaptació catalana de l’exitós model americà Housing First. Aquest projecte es va començar a implementar el mes de juny de l’any 2015 a la ciutat de Barcelona, des de l’Ajuntament de la Ciutat Comtal.

L’equip ESMeSS (Programa de Salut Mental en les persones Sense Sostre) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu duu a terme el seguiment psiquiàtric comunitari de les persones amb trastorns mentals i situació de sense llar que presenten necessitats socials associades al problema d’habitatge. Es tracta d’un projecte que s’inscriu en la xarxa de serveis i equipaments que ofereix la ciutat i que facilita l’accés immediat a l’habitatge, amb caràcter estable. A partir de la ubicació de la persona en un immoble, s’inicia un procés d’acompanyament i d’intervenció socioeducativa amb l’objectiu d’apoderar la persona per tal que esdevingui autònoma.

Actualment ‘Primer la Llar’ ja disposa de 50 habitatges individuals a Barcelona.

L’àmbit de gestió d’aquest servei es divideix en dos lots de 25 habitatges cadascun. Cada un dels lots és independent, amb una utilització separada de l’altre i constitueix una unitat funcional per si mateix. Durant l’any 2015 es van posar en marxa 12 habitatges individuals. Durant el 2016 aquesta xifra s’ha ampliat fins assolir els 50 habitatges individuals disponibles actualment a la ciutat de Barcelona.

Aquest reconeixement al projecte ‘Primer la Llar’ palesa una de les prioritats actuals del Departament de Salut com és la lluita contra les desigualtats, l’atenció preferent als col·lectius més vulnerables i la necessitat de prioritzar l’atenció a les malalties mentals.

Des de d’aquí volem fer extensible a tot l’equip del projecte la nostra més sincera enhorabona per aquest important reconeixement i per tota la feina realitzada dia rere dia.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu present en el video del 25è aniversari del CatSalut.

Amb motiu dels seus 25 anys el CatSalut ha realitzat un vídeo per tal de commemorar el seu aniversari, el podeu veure fent clic aquí. És el que porta per títol ’25 anys del CatSalut’.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha tingut l’oportunitat de participar-hi i de reflectir la feina de diversos professionals, tant de l’àrea de l’Hospital General com de Salut Mental.

Com diu la veu en off del vídeo en un moment determinat, “ens podem sentir orgullosos”, en aquest cas, d’aparèixer en aquest petit compendi dels 25 anys del CatSalut. I molt agraïts!

Darreres notícies

Escriu un comentari

Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search