Programa d’atenció a la salut mental perinatal: acompanyament comunitari a la dona durant tot el procés assistencial

 a Colabora - ActualitatColabora, Salut mental, SJD Hospital de Sant Boi

Dos de cada deu dones presentaran un problema de salut mental durant la gestació i el postpart, però el 75% d’aquestes dones mai no rebran el diagnòstic, ni el tractament ni el suport que necessiten. Amb aquesta premissa neix el programa específic d’atenció a la salut mental perinatal de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Aquest programa acompanya a les dones des que presenten desig gestacional o ja s’han quedat embarassades, fins a la fi del període del postpart. La finalitat d’aquest programa és oferir atenció especialitzada, integral, comunitària i basada en l’evidència.

L’any 2018 es va crear el grup de treball de salut mental perinatal, que es nodreix de les experiències prèvies que existien als CSMA de Cornellà, Ripollet i Garraf, amb la finalitat d’estendre aquesta atenció especialitzada, de manera equitativa i homogènia, a tots els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) del Parc Sanitari SJD.

Atenció i prevenció de la salut mental perinatal

Tal com apunta Carla Jané, psicòloga referent del programa de Salut Mental Perinatal del CSMA de Cornellà, de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, tenir un problema de salut mental en aquest període perinatal té un impacte important, no només en complicacions en la gestació i en el part, sinó que s’obtenen pitjors resultats neonatals, hi pot haver alteracions del vincle i fins i tot del neurodesenvolupament dels bebès. Per tant, no tractar adequadament un problema de salut mental en aquest període té unes conseqüències malauradament molt importants. Jané precisa, a més, que no cal que la dona presenti un trastorn mental sever per a que es produeixi aquest impacte negatiu.

Més de 300 derivacions als CSMA del Parc Sanitari SJD

Avui dia el programa d’atenció a la salut mental perinatal és present en els nou Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i, només al 2021, s’hi han fet més de 300 derivacions, des de diferents serveis de salut i social.

A cada CSMA existeix un equip referent amb el que s’ha creat un circuit de derivació i coordinació amb els dispositius comunitaris de cada territori, especialment amb les unitats d’Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), però també amb els centres d’atenció primària (CAP), el programa de suport a la primària (PSP) o els serveis socials. Moltes de les dones són, també, usuàries ateses en altres dispositius especialitzats de salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que presenten desig gestacional o ja estan embarassades.

Un model orientat a la humanització

Donada l’elevada prevalença de dones que presenten problemes de salut mental en el període perinatal, i amb la voluntat de seguir creixent i millorant, des del Parc Sanitari SJD es treballa per protocol·litzar la coordinació entre diferents professionals involucrats en el procés d’atenció a la salut mental perinatal, apostant per la proximitat i l’humanisme.

Tant des de l’àrea Maternoinfantil del SJD Hospital de Sant Boi com de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari SJD, es treballa en equip per tal de minimitzar l’impacte i promoure la separació zero, afavorint un ingrés conjunt de mare-nadó, amb la finalitat de garantir una atenció integral i humana, i caminant cap a un model d’acompanyament des dels dispositius comunitaris, explica Jané.

Referents, més enllà de l’assistència

Tot i que l’assistència és la tasca principal d’aquest programa, des d’aquest grup de treball també es duen a terme altres accions com la participació en el primer Pla de Salut Mental Perinatal de la Generalitat de Catalunya, la col·laboració amb la Plataforma SOM Salut Mental 360 de Sant Joan de Déu o el programa de pèrdua perinatal de l’àrea Maternoinfantil del SJD Hospital de Sant Boi.

Divulgació

Des del programa d’atenció a la salut mental perinatal s’ha elaborat un fulletó amb la finalitat d’informar i divulgar sobre l’existència dels problemes de salut mental perinatal, i sobre la importància de demanar i rebre ajuda. En aquest enllaç es pot descarregar el fulletó en pdf.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search