S’amplien les places de la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

 a Institució

L’equipament passa de 12 a 20 places, amb la creació d’una unitat de convivència educativa adreçada a facilitar la rehabilitació i reinserció social i comunitària d’adolescents i joves amb trastorn mental greu (TMG) i conductes transgressores.

A Catalunya, un 4,5%,de la població catalana menor de 18 anys ha requerit atenció especialitzada en Salut Mental i un 14,7% té un diagnòstic de trastorn mental greu, segons dades del període 2016-2017.

Les conselleres de Justícia i Salut, Ester Capella i Alba Vergés, han visitat aquest dimecres el centre amb motiu d’aquesta ampliació.

La Unitat Terapèutica Els Til·lers, situada a Mollet del Vallès, gairebé ha doblat la capacitat. L’increment de 12 a 20 places respon a les necessitats detectades en l’atenció especialitzada en salut mental i addiccions per a població atesa en l’àmbit de justícia juvenil. Aquest espai acull adolescents i joves (de 14 a 21 anys) que estan diagnosticats d’un trastorn mental greu (TMG) i han tingut conductes transgressores.

Implementació del model educatiu de la disciplina positiva

La unitat, coordinada per la psicòloga clínica Maria Ribas, es basa en el model educatiu de la disciplina positiva, que potencia la resolució de conflictes mitjançant estratègies positives, i incorpora l’afectivitat conscient i positiva com una eina de vinculació emocional orientada a promoure un entorn protegit i de confiança per als nois i noies.

L’equip del centre és multidisciplinari i està especialitzat en aquest model educatiu. Amb l’ampliació de l’equipament, s’incorporen 14 nous professionals a l’equip de 26 psicòlegs, psiquiatres, treballadors i educadors socials, monitors, infermers, mestres, auxiliars administratius i d’infermeria, cuiners i administratius que ja en formaven part.

Increment de 12 a 20 places

La dotació total del centre és de 20 places, dividides en dues unitats terapèutiques. D’una banda, es destinen 12 places per a casos que requereixen una elevada intervenció clínica, per als quals es prioritza l’atenció especialitzada i intensiva en salut mental. D’altra banda, les 8 noves places conformen una unitat de convivència terapèutica educativa, orientada a la màxima reinserció social i comunitària. Aquest espai implementa accions orientades a l’òptima gestió emocional, com ara relaxació, musicoteràpia, tècniques psicològiques específiques i la incorporació de les confort room, un espai dissenyat amb l’objectiu de reduir l’estrès, l’agressivitat i l’agitació de la persona atesa mitjançant els sentits, experimentant estímuls visuals, auditius, olfactius i tàctils agradables i relaxants.

La conselleres dels departaments de Salut i Justícia de la Generalitat, Alba Vergés i Ester Capella, han visitat el centre aquest dimecres amb motiu de l’augment de places.

Empoderament dels adolescents i joves

Altres característiques del model d’atenció del centre són l’empoderament dels nois i noies atesos, amb la seva participació durant el procés terapèutic i vital; la continuïtat assistencial després de l’alta durant sis mesos (sempre amb el seu consentiment previ); i les sinergies entre departaments i serveis, tant de caràcter sanitari, com social, educatiu i formatiu. A més, un dels eixos d’aquest model assistencial és que es dirigeix cap a la contenció zero.

Pel que fa a xifres, un de cada dos menors atesos a la unitat terapèutica es reinsereix a la comunitat, una dada que està un 20% per sota de la taxa general de reinserció en la justícia juvenil (70%). Ho reflecteix l’informe Reincidència dels menors internats en la Unitat Terapèutica del CE Els Til·lers publicat el 2018, liderat per la psicòloga Maria Ribas, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i elaborat junt amb el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

Aquest projecte està en línia amb el Pla Director de Salut Mental i Addiccions 2017-2020 i el Pla Estratègic de Salut Mental Provincial de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu que estableix, entre altres objectius prioritaris, la creació de xarxes assistencials entre els centres de Sant Joan de Déu, les administracions públiques i altres agents d’interès, així com el repte d’atendre joves i adolescents en situació d’especial vulnerabilitat. En definitiva, un model que prioritza l’acompanyament de la persona atesa en qualsevol moment i circumstància del seu procés de vida.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search