Segons un estudi, la fibromiàlgia pot combatir-se en l’Atenció Primària amb educació sanitària i relaxació
“Eficàcia d’un programa educatiu al tractament de la fibromiàlgia per millorar la qualitat de vida” és un projecte que té com investigadora principal a la Dra. Rita Montserrat Fernández Vergel (ABS Bartomeu Fabrés Anglada, ICS, Gavà).
El Parc Sanitari Sant Joan de Déu està representat en aquesta investigació de la mà del metge psiquiatra Antoni Serrano Blanco, Coordinador de la Unitat d’Aguts, Urgències i Hospitalització Parcial i el psicòleg Juan Vicente Luciano Devis, membre de la Unitat de Recerca i Desenvolupament del Parc.
La fibromiàlgia (FM) és un síndrome de curs crònic que afecta a l’esfera biològica, psicològica i social del pacient. Es caracteritza, principalment, per dolor crònic muscular generalitzat i per una exagerada sensibilitat en múltiples punts predefinits.
Diversos tipus de fàrmacs s’han utilitzat per combatre la fibromiàlgia juntament amb tractaments com l’educació sanitària, la relaxació, l’exercici físic… “Eficàcia d’un programa educatiu al tractament de la fibromiàlgia per millorar la qualitat de vida” estudia si aquests tractaments són efectius pel tractament de la FM en atenció primària per mitjà d’un assaig clínic controlat.
Així doncs, el projecte FIBROQOL representa el primer assaig clínic controlat que analitza l’efectivitat d’una intervenció multicomponent per a la fibromiàlgia en el context de l’atenció primària. El principal objectiu del projecte, doncs, ha estat demostrar com un tractament basat en l’educació sobre la malaltia i la relaxació, sumat a la cura habitual, millora en major mesura l’estat funcional del pacient fibromiàlgic que la cura habitual per si sola.
Veure presentació del projecte FIBROQOL que va portar-se a terme en el 31è Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària. Feu clic aquí
Darreres notícies