Torrents d’Art: diàleg entre art, salut i comunitat per empoderar a la ciutadania

 a Colabora - SabiesQue

Torrents d’Art és un dels principals projectes solidaris del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Va néixer l’any 2011 gràcies a l’impuls d’un grup de professionals i residents de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, al que van sumar-se artistes i ciutadania de Sant Boi de Llobregat.

Aquesta iniciativa, que es va crear per facilitar la integració i la lluita contra l’estigma de persones amb trastorns de salut mental a través de l’art i la cultura, compta amb el suport i col·laboració de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i de Solidaritat Sant Joan de Déu, que impulsen el programa.
Torrents d’Art vol crear un espai identitari i de referència cultural i públic on l’art i la creació artística esdevinguin un vehicle d’empoderament, convivència i superació dels estigmes vinculats, tradicionalment, a les persones que tenen un problema de salut mental.

Compartir espais i generar cultura des de la inclusió pot resultar profundament transformador: facilitar l’espai perquè persones diferents creïn de manera conjunta en situació d’igualtat, independentment del moment vital, personal o de l’estat de salut, possibilita la lluita contra l’estigma i habilita el dret a l’exercici de l’expressió cultural de manera universal. Es tracta d’un espai on generar aliances i crear xarxa amb la comunitat.
Originat arran d’una experiència col·laborativa puntual amb el Museu Municipal de Sant Boi de Llobregat, aquest programa ha anat creixent fins a abastar diferents espais, formats i expressions artístiques, incloent-hi la música, la dansa, les arts plàstiques o les arts escèniques.

Des del 2017 Torrents d’Art ofereix un espai de creació i expressió artística dins i fora del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que organitza tallers, accions i activitats artístiques amb l’objectiu d’impulsar projectes culturals de caràcter comunitari. Es tracta d’un espai coral i obert a la participació i protagonisme de persones usuàries dels serveis de salut mental, artistes, ciutadania, etc.

Algunes activitats emblemàtiques coordinades des de Torrents d’Art són les exposicions d’art al hall del SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari, creades per artistes vinculats al programa Torrents d’Art, tallers de creació de còmic, de pintura, tèxtil o escultura, oberts a la ciutadania, o la “Música a les unitats”, que apropa, setmanalment, la música a persones que es troben ingressades.

Destacar l’exposició que va tenir lloc el passat mes de novembre de 2022 a la Galeria Marlborough Barcelona amb obres creades als tallers de Torrents d’Art. Una altra de les activitats pensada per obrir espais de trobada fora dels circuits habituals és la proposta de Five days to dance, una experiència immersiva que convida a integrar-se en el procés de creació d’un espectacle de teatre-dansa al Centre Penitenciari Brians i que permet treballar valors com la confiança, el compromís, el respecte i el treball en equip. Sota el paraigua de Torrents d’Art també es publica de forma periòdica un recull de les principals cites i esdeveniments que vinculen l’art i la salut, en format d’agenda.

Sumant totes les seves activitats, Torrents d’Art arriba a més de 14.000 persones beneficiàries, incloent-hi grups vulnerables (13%), estudiants (3%), artistes (1%), professionals de la salut (16%) i població general (67%).

Aquestes persones beneficiàries estan situades en diferents àrees del territori català, incloent-hi Barcelona i diversos municipis del Baix Llobregat.

A escala operativa, Torrents d’Art compta amb una comissió de treball integrada per representants d’un ampli i variat grup d’artistes, agents culturals i professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, així com el suport d’un equip de gestió.

Al capdavant del programa hi trobem d’una banda Glòria Comellas, coordinadora tècnica del programa Torrents d’Art i terapeuta ocupacional al Servei de Rehabilitació Comunitària de Viladecans, de la SJD Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i, d’altra, Juanjo Esteban, assessor de les línies artístiques del projecte.

El 2017, Torrents d’Art va ser guardonat per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears amb el Premi Ramón de Teserachs a l’actuació cívica d’entitats per a la promoció de la salut.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search