Transformar el dolor per viure en plenitud. Crònica de la Jornada del SAER 2019.
Defensar una atenció integral que inclou la dimensió espiritual és, d’alguna manera, anar a contracorrent, i implica una decisió ferma: creure que aquesta dimensió és important per a la cura i la recuperació de les persones.
El passat 6 de novembre el Parc Sanitari Sant Joan de Déu va acollir la XVI edició de la Jornada del Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa (SAER), una de les dates identitàries del calendari d’actes de l’organització. A l’Auditori del Centre Social es van aplegar més de 250 persones, en el que va ser un espai de reflexió i debat sobre la cura de les ferides emocionals.
La benvinguda institucional de la jornada va anar a càrrec d’Ignasi Riera, director d’Operacions Assistencials del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i d’Isabel Grimal, directora d’Infermeria. En paraules del doctor Riera, aquesta cita “fa anys que ha esdevingut molt menys teòrica i s’ha encaminat cap a la pràctica. La implementació d’aquesta forma de treballar, basada en la pràctica, genera confiança en les persones ateses cap als professionals”.
Per la seva banda, Isabel Grimal, va destacar que “el patiment espiritual és un tema que, sovint, els professionals no detectem, i l’únic que fem és acompanyar en el silenci de la malaltia de l’esperit”. Grimal va afegir que “és per això que cal un model d’atenció integral, en què l’espiritualitat, sense abandonar la religiositat, és importantíssima”.
Aquí podeu veure el vídeo de la benvinguda institucional de la jornada.
Sobreposar-se a l’adversitat
La primera de les ponències va ser “Les ferides de l’esperit”, de Xavier Melloni. El reconegut antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió, va oferir claus als assistents per fer front al que ell anomena “malalties de l’esperit”. Melloni va fer una crida a “guarir amb la pausa”, a “la contenció per gustar de cada cosa i de cada moment” i a “la meditació i la confiança en la força del present”.
Podeu veure el vídeo de la ponència “Les ferides de l’esperit” aquí.
Les ferides emocionals com a procés de transformació
L’acte va seguir amb una taula d’experiències que va presentar Toni Boix, infermer i responsable del SAER, qui va agrair “la immensa generositat dels ponents”, de qui va destacar que exemplificaven “diversos tipus de ferides emocionals, des de l’àmbit biològic, social, psicològic i existencial o espiritual” i va assenyalar que “arran d’aquestes ferides, en un moment concret de la seva biografia” van entrar en un procés de transformació.
Vegeu la taula rodona “Experiències: Transformació a partir d’una crisi, amb Toni Boix, Laia Mestres, Mario Rui, Magdalena Stamenova i Joan Muñoz”.
Més enllà de la psiquiatria
La psiquiatra, llicenciada en medicina i formada en psicoanàlisi i postracionalisme, Mercedes Nasarre, va aportar eines per cultivar l’espiritualitat. “Una persona mentalment sana”, segons Nasarre, “té suficient pau per poder raonar, decidir i incidir en la realitat si cal”. Nasarre va afirmar que “no sempre cal aspirar a la felicitat, però sí a la plenitud, perquè el dolor forma part de la vida i és l’altra cara de l’amor”.
Aquí teniu la ponencia de Mercedes Nasarre: “La cura de l’esperit”.
L’esperit no emmalalteix, es preserva
“Per tenir cura de l’ànima i de l’esperit és necessari un temps i un espai per mirar-nos endins i reconèixer el nostre ésser essencial, amb els nostres límits i fortaleses.” Aquesta és una de les conclusions amb què Laura Giménez, psicòloga i agent pastoral del SAER, va cloure aquesta setzena edició.
Giménez va apuntar, com a reflexió clau de la cita d’enguany, que “defensar una atenció integral que inclou la dimensió espiritual és, d’alguna manera, anar a contracorrent, contracultura, i implica una decisió ferma: creure que aquesta dimensió és important per a la cura i la recuperació de les persones”.
Aquí teniu el vídeo de les conclusions de la XVI Jornada del SAER.