Un article sobre les caigudes en infants menors d’un any, premiat per l’Associació Espanyola de Pediatria

 a Institució

 

  • L’estudi “Epidemiologia i factors de risc de les lesions per caigudes en nens menors d’un any” ha comptat amb la participació del Dr. Fernando Panzino i el Dr. Luis Frontado, cap i adjunt, respectivament, del Servei de Pediatria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

  • L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) fa més de 50 anys que difon informació científica rigorosa mitjançant la revista “Anales de Pediatria”

 

L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha reconegut l’article “Epidemiologia i factors de risc de les lesions per caigudes en nens menors d’un any” per la seva contribució a l’índex d’impacte de la revista “Anales de Pediatria” en aquests dos últims anys. En aquest sentit, l’article ha permès donar més visibilitat i notorietat a la publicació.

Aquest guardó recau en el Grup de Treball de Lesions No Intencionals de la Societat Espanyola d’Urgències de Pediatria (SEUP) liderat pel Dr. Fernando Panzino, cap del Servei de Pediatria del Parc Sanitari, i en el qual també participa, el Dr. Luis Frontado, adjunt d’aquest servei.

 

Un estudi pioner al voltant de les caigudes dels infants

A Espanya, les caigudes constitueixen la principal causa de lesió no intencionada en els menors de 14 anys, molt més freqüents que les intoxicacions o les cremades. Tal com apunta el Dr. Panzino “s’ha de tenir present que són evitables i que es poden prevenir, per això cal conèixer l’epidemiologia”.

Fins ara, no hi havia estudis sobre les lesions per caigudes en els menors d’un any, un col·lectiu especialment susceptible a tenir-ne, a mesura que va adquirint major mobilitat i interès per explorar el seu entorn.

Per dur a terme aquest article es va realitzar un estudi clínic que va incloure 1022 pacients menors d’un any que van acudir per caigudes, entre 2014 i 2015, a les Urgències de 8 hospitals del territori espanyol que pertanyen al Grup de Treball de Lesions No Intencionades de la SEUP.

La importància de les mesures preventives

Com a conclusions rellevants, el Dr. Panzino destaca que les lesions més greus es produeixen en menors de 3 mesos i des d’una altura de 50 cm, i que es relacionen amb caigudes des dels braços del cuidador, des de les escales i en la via pública. També assenyala l’existència d’una sensació de “falsa seguretat” per part dels cuidadors d’infants d’entre 9 a 12 mesos que presenten caigudes amb major freqüència, especialment a casa i des de dispositius infantils.

L’ estudi també posa de manifest que en un 70% dels casos, les caigudes van ser presenciades; no obstant això, en la meitat dels casos el cuidador no es trobava a prop de l’infant. A més, s’observa un desconeixement, per part dels progenitors, dels mecanismes de lesió que originen les caigudes, fet que impedeix una correcta prevenció.

Alhora, Panzino evidencia la necessitat de reforçar les mesures de supervisió o vigilància, sobretot, a l’hora d’utilitzar dispositius infantils; i de prevenció en la via pública, on uns altres “possibles distractors” poden influir en la desatenció dels infants.

Podeu consultar l’article premiat fent clic aquí

 

Nou reconeixement als professionals de Pediatria

Aquest premi se suma al darrer atorgat en la XXIII Reunió anual de la Societat Espanyola d’Urgències de Pediatria (SEUP) l’any 2018, a la millor comunicació oral  “Identificació de meningitis bacteriana i meningitis asèptica en nens amb pleocitosis en líquid cefalorraquideo”. En aquest estudi va participar la Dra. Laia Sánchez, adjunta del Servei de Pediatria del Parc Sanitari i membre del Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la SEUP.

Donada la seva rellevància en la salut dels infants, va ser elegit, entre d’altres, per la SEUP per ser exposat a la Pediatric Academic Societies (PAS) Meeting, punt de trobada anual d’investigadors, acadèmics i professionals de la comunitat pediàtrica d’arreu del món.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search