Un equip d’‘El Matí de Catalunya Ràdio’ assisteix a la xerrada “Escola i TCA” sobre trastorns de la conducta alimentària en una classe de secundària
El programa, presentat per la periodista Laura Rosel, va posar el focus, aquest 29 de juny, en l’augment dels problemes de salut mental en adolescents i joves des que va esclatar la pandèmia de la covid-19.
L’IES Salvador Dalí, del Prat de Llobregat, va acollir aquesta trobada, en què professionals de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu van fomentar la prevenció de trastorns com l’anorèxia i la bulímia.
“Lamentablement hi ha moltíssima gent amb aquests trastorns que no ho diuen i no busquen ajuda perquè els fa por, perquè pensen que són les úniques persones que ho pateixen o que no estan prou malament”. Són paraules de Míriam Faylinn, una cantautora de 22 anys que va patir anorèxia durant l’adolescència, i que és una de les participants de les xerrades “Escola i TCA” que organitza la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu en centres educatius.
El 6 de juny passat va tenir lloc una d’aquestes trobades, amb la presència d’un equip d’‘El Matí de Catalunya Ràdio’ que va assistir a l’IES Salvador Dalí del Prat de Llobregat per gravar un reportatge. Una cita en la qual Faylinn, juntament amb José Miguel Ortiz, infermer supervisor de la unitat, i Tània Caballero, infermera d’aquest dispositiu, van explicar a joves de 4t d’ESO en què consisteixen problemes de salut mental com l’anorèxia i la bulímia, i què es pot fer per prevenir-los; tot acompanyat de la música de la jove.
La influència de les xarxes socials
Durant la xerrada, la presentadora del programa, la periodista Laura Rosel, va voler subratllar com afecten les xarxes socials a l’autoconcepte i l’autoestima de nois i noies. En relació amb aquest tema, Tània Caballero va detallar que “les imatges que veiem en aquestes xarxes no són gens realistes i fan que els joves es comparin i busquin aquest nivell de perfeccionisme cap a un ideal de bellesa. Això genera molta angoixa i desesperació”. Sobre aquesta qüestió, també va apuntar que “en una enquesta a alumnes de 1r de batxillerat, vam veure que un 80% d’estudiants no estaven satisfets amb la seva imatge corporal”.
Experiències en primera persona
Per la seva banda, José Miguel Ortiz va destacar els beneficis de les xerrades testimonials “Escola i TCA”: “Moltes vegades la persona atesa no té consciència de la malaltia, i si ve un igual que l’ha experimentada és diferent que quan et tracta un professional sanitari. Per nosaltres és una porta d’entrada que facilita la nostra tasca” i afegeix que “es pot fer molt psicoteràpia i tractament, però si no hi ha un canvi sincer amb un mateix, el procés de recuperació costarà molt més.”
Podeu recuperar el reportatge emès a Catalunya Ràdio fent clic aquí.