Una aposta clara cap a l’autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn de conducta

 a Projectes

La introducció del model de Planificació Centrada en la Persona (PCP) a la Residència Santa Anna A del Parc Sanitari Sant Joan de Déu pretén dotar a les persones d’un projecte de vida basat en les seves pròpies decisions. Res queda ja del model basat en la resolució de problemes.

Es tracta d’un equip multidisciplinari integrat per professionals de l’Hospital Universitari de Santa Maria (Lleida), l’Institut d’Assistència Sanitària IAS-Parc Hospitalari Martí i Julià (Girona) i l’Hospital Universitari Institut Pere Mata (Tarragona), i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

La posada en marxa d’aquest nou model ha suposat la implementació de noves funcionalitats, tant per a l’equip assistencial, com per a l’entorn més pròxim dels pacients, la família i els amics.

Acompanyar els usuaris en la presa de decisions, escoltar-los i conèixer les seves necessitats i expectatives són els pilars sobre els quals es fonamenta el programa de PCP. La millora de la qualitat de vida de la persona i la seva participació activa són les eines que els hi permetran assolir els seus desitjos i fites personals, explica Oscar Rosillosupervisor d’infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de DéuL’objectiu, continua Rosilloés clar: superar la barrera que aixeca el diagnòstic i recordar que, una persona amb discapacitat intel·lectual i trastorn de conducta, té dret a participar i a complir els seus propòsits.

Per dur a terme aquest canvi, el Parc Sanitari ha comptat amb la col·laboració de Cercle Numa, un programa holístic d’acompanyament a les persones que ajuda a transformar els serveis cap a models centrats en la persona i la comunitat. La riquesa d’aquest programa, comenta Ajus Olascoagaformadora de Cercle Numaresideix en el fet que, a part d’afavorir el coneixement entre les persones que formen part del grup i transformar els seus rols, el projecte sempre està en continu creixement. Els participants es converteixen en formadors del seu entorn i reben les eines necessàries per replicar el programa. Un clar exemple d’apoderament, emfatitza Olascoaga.

“M’aixeco jo sol, em rento la cara, em poso la roba, preparo la taula...”

Per al Marc Criado, Santa Anna A no és una residència on l’atenen, és la seva llar i el personal assistencial del Parc Sanitari s’encarrega de què així sigui per mitjà de l’aplicació del model de Planificació Centrada en la Persona (PCP).

La realització de tasques senzilles però importants fa que, les persones ateses en aquesta Unitat se sentin com a casa seva. I és que el dia a dia de la Unitat de Convivència està replet d’activitats que reforcen l’autonomia de la persona. M’aixeco jo sol, em rento la cara, em poso la roba, preparo la taula… explica el Marc Criado amb satisfacció.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search