Usuaris de la UHPP gaudeixen dels cavalls gràcies a Equus Centre

 a Institució

​Des de fa dos anys, una de les sortides terapèutiques més esperades pels usuaris de la UHPP – Brians I (Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciaria) és al Equus Centre de Vilassar de Dalt.

Un cop al mes i en grups de sis pacients, els usuaris de la UHPP visiten aquest espai on el Lluís, especialista equí que ha treballat durant anys amb persones que pateixen una Patologia Dual i el seu equip format per psicòlegs i educadors; els hi tenen preparats un seguit d’activitats (individuals i grupals), de caire molt divers, entorn el dia a dia dels cavalls. Sempre són activitats adaptades al ritme i característiques del grup d’usuaris que realitza la visita. Els usuaris, a més, realitzen la visita acompanyats també per tres professionals de la UHPP.

Actualment hi ha 12 persones en procés d’externació que gaudeixen d’aquesta experiència.

Com va sorgir aquesta iniciativa?

Des de fa uns anys, la UHPP visita periòdicament una protectora d’animals on els usuaris poden passejar els gossos. Al veure com reaccionaven i la valoració tan positiva de totes les persones implicades en l’activitat, va sorgir la necessitat d’ampliar aquest tipus de sortides i el Equus Centre va oferir l’oportunitat d’estar en contacte amb els cavalls i realitzar tasques de coneixement i apropaments a aquests animals (com actuen, com es relacionen…) i tenir cura d’ells (netejar-los, donar-los de menjar, mimar-los…). A més a més, també es realitzen exercicis grupals on, mitjançant una sèrie d’indicacions, han de treballar conjuntament per aconseguir un objectiu. Exercicis que posteriorment els propis usuaris analitzen amb el suport dels professionals de Equus Centre i on posen de manifest els seus sentiments, les seves emocions i reaccions… I tot això, enmig d’un entorn idíl·lic: a plena natura.

Els pacients verbalitzen la seva satisfacció arrel la seva participació en aquesta activitat i l’aprofiten al màxim donat que després comenten amb el seu equip terapèutic de referència les accions i emocions viscudes.

El benestar de les teràpies assistides amb animals

Diversos estudis han demostrat que aquest tipus de teràpies milloren la capacitat de gestió de les emocions, auto-coneixement, empatia, confiança, autoestima i relacions interpesonals, etc; de les persones. En aquest cas, el cavall no menteix, no manipula, no oculta els seus sentiments i no jutja. Reacciona només amb les emocions de qui té al davant i no té en compte ni l’aparença física, ni l’estatus o les situacions del passat. L’animal viu el moment i capten molt bé els missatges del llenguatge corporal que podem emetre davant de qualsevol reacció.

Tenen una tendència innata a reflectir el comportament de la persona que està interactuant amb ell, els seus moviments i les seves emocions. Això fa que desprès de cada interacció amb el cavall, els pacients, individualment o en grup, analitzin amb detall com ha anat l’exercici i com han actuat ells i com ha reaccionat l’animal. És una manera d’aconseguir informació sobre ell mateix que en un altre context li seria difícil de detectar.

Equus Centre de Vilassar de Dalt

En aquest centre es realitza Psicoteràpìa Assistida per equins amb mètode E.A.G.A.L.A (coaching amb cavalls).

Es tracta d’un espai lúdic on ofereixen rutes i excursions per la muntanya i un espai de salut per realitzar ioga i tai-xi, també entre cavalls.

Per conèixer més al detall aquests tipus d’activitats, podeu fer clic aquí.

Per més informació respecte la teràpia amb cavalls, podeu consultar un reportatge emès pel programa “Saber Vivir” de TVE 1.

Darreres notícies

Escriu un comentari

Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search