La Jornada d’Arts en Salut reivindica la necessitat d’enfortir els vincles entre els sectors cultural i sanitari
-
L’accés universal a la cultura és un pas essencial per poder avançar en aquest model d’atenció sanitària que integra l’art en processos terapèutics
Enfortir els vincles i generar complicitats duradores entre els sectors sanitari i cultural és el gran repte dels programes d’Arts en Salut que hi ha en marxa actualment a Catalunya. Malgrat les proves evidents dels beneficis que la integració de l’art i la cultura genera en l’abordatge de determinats trastorns, els sectors sanitari i cultural encara pateixen febleses de coordinació que s’han de resoldre a curt termini en benefici de la persona atesa. Així es desprèn de les reflexions que s’han recollit avui a la VII Jornada d’Arts en Salut del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, impulsada per Torrents d’Art, dins el programa Perifèries. Arts, salut mental i comunitat.
En els darrers anys, s’han fet passos significatius amb la incorporació de la prescripció social i cultural dins l’atenció sanitària. El Departament de Salut, mitjançant el Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP), ha desenvolupat mapes de recursos comunitaris que han permès als professionals derivar pacients a activitats de caire social i cultural, com ara clubs de lectura, visites a museus o tallers artístics. Carmen Cabezas, exsecretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha destacat que “el 2024 es van registrar més de 30.000 prescripcions socials arreu del territori. Els resultats de les prop de 3.000 persones avaluades mostren que el 64% han millorat el seu benestar emocional i el 41% de senten més acompanyades, reduint la solitud i l’aïllament”.
Els convidats a les dues taules rodones de la jornada han coincidit a destacar que aquest canvi de paradigma exigeix un pas més per part dels agents implicats d’ambdós sectors. Calen propostes sòlides que es concretin en un programa d’activitats culturals equitatiu, que integri totes les disciplines artístiques, arribi a tot el territori i sigui accessible per a tothom, sense exclusions, i també calen recursos per formar els professionals en aquest àmbit. Els programes d’Arts en Salut han de convertir-se en una eina actualitzada i útil per als professionals sanitaris, que els permetin incorporar la prescripció cultural en la seva pràctica clínica amb les persones ateses.
El dret a la cultura com a espectadors i com a creadors
L’accés universal a la cultura ha estat una de les principals reivindicacions sorgides durant la jornada. Tot i els avenços aconseguits, cal seguir treballant perquè l’accés a la cultura sigui una realitat per a tothom, no només com a públic sinó també com a creadors. És essencial promoure la inclusió i la professionalització de tots els col·lectius dins el món artístic. En aquest sentit, cal destacar la tasca del col·lectiu Escenaris Especials, que fa anys que lluita perquè la diversitat social quedi reflectida també als escenaris. A través de tallers, formacions i espectacles, han fet possible que persones amb diversitat funcional participin activament en la creació i producció artística, i han arribat, fins i tot, a programacions de grans sales. “L’objectiu d’Escenaris Especials seria no haver d’existir. Això voldria dir que la inclusió ja seria la norma. Però cal que hi sigui, perquè és just que aquestes persones puguin participar en projectes artístics. I també perquè la societat pugui gaudir de públics més diversos”, afirma la seva fundadora, Clàudia Cedó.
Torrents d’Arts, un programa pioner d’Arts en Salut al Parc Sanitari Sant Joan de Déu
El potencial de les Arts en Salut ha estat, en els darrers anys, objecte d’investigació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que ha demostrat com la participació en les arts i l’accés a una àmplia gamma d’oportunitats culturals poden millorar els resultats en la salut, les conductes saludables i l’augment del benestar.
Durant la Jornada, Guillem d’Efak, cap d’Acció Comunitària, Programes Públics i Comunicació del Museu Nacional d’Art de Catalunya ha concretat que és molt important entendre que, quan parlem d’Arts en Salut, ens referim a una disciplina que es fonamenta en cinc pilars: un objectiu de salut clar, un equip d’intervenció cocreat amb professionals de l’àmbit sanitari i de la cultura, una participacio activa de destinataris (que són les persones ateses), una avaluacio rigorosa centrada en els objectius i en la generació o no d’evidència. I finalment, una publicacio i difusió dels resultats.
Des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, contribuïm activament en aquest àmbit a través del programa Torrents d’Art, una iniciativa pionera amb gairebé 15 anys d’història. Format per un equip interdisciplinari de professionals sanitaris, socials i culturals, Torrents d’Art defensa el dret universal a la creació cultural, amb una atenció especial als col·lectius en situació de vulnerabilitat.