L’article “Acompanyant la solitud”, de l’infermer del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Jordi Ramón Rizo, premiat per la prestigiosa revista Rol d’infermeria

 a Institució
  • El Premi Néstor Bereciartu que atorga la revista en honor al seu fundador, reconeix els millors articles sobre la pràctica clínica infermera de professionals tant d’Espanya com de Llatinoamèrica

Jordi Ramón Rizo, infermer del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Cornellà de Llobregat, ha estat guardonat de nou pel seu article “Acompanyant la solitud”. En aquesta ocasió, ha estat reconegut amb un dels cinc premis “Néstor Bereciartu” que atorga la revista Rol d’Infermeria, per la seva contribució al desenvolupament de la Infermeria com a ciència, disciplina i professió.

Fundada l’any 1978, aquesta publicació és tot un referent en el camp de la Infermeria, ja que contribueix de manera significativa en la divulgació científica de les experiències i els avenços de la pràctica clínica del personal d’infermeria, investigador, docent, gestor i assistencial, tant en l’àmbit europeu com llatinoamericà.


Un estudi sobre la percepció de la soledat de les persones grans

L’article guardonat, que es basa en l’estudi dut a terme per Rizo, demostra l’impacte d’una intervenció grupal en la percepció de soledat de les persones grans. Una de les conclusions és que la solitud empitjora notablement la qualitat de vida de les persones grans, un escenari que provoca l’augment de la demanda dels recursos sanitaris i socials. Alhora, existeix evidència científica que l’efectivitat de les intervencions comunitàries grupals amb caràcter educatiu i de suport, són efectives a l’hora de revertir aquesta problemàtica.

L’infermer Jordi Ramón Rizo proposa un canvi de model en què es redueixi la prescripció farmacològica de les persones grans, fomentant la seva participació en activitats comunitàries. Després de 8 anys desenvolupant la seva tasca assistencial en salut mental, Rizo ha atès moltes persones que prenien fàrmacs, però que no estaven deprimides, sinó que darrere d’aquesta simptomatologia depressiva hi havia un context de pèrdua o canvis vitals que tenien com a punt en comú la solitud.

En aquest context, l’infermer del CSMA de Cornellà va dur a terme una intervenció grupal amb la participació de 63 persones, més grans de 64 anys, que constava de diverses sessions setmanals de 60 minuts per treballar en diferents àrees com l’estimulació cognitiva, els patrons relacionals interpersonals i els hàbits saludables.

L’estudi premiat corrobora que es produeix una disminució significativa de les demandes en salut, els factors de risc per a la salut i la prescripció farmacològica dels participants. I d’altra banda, les persones grans perceben una millora en la seva qualitat de vida i el sentiment de pertinença a un grup.

 

Un nou guardó que reconeix la tasca de l’infermer per acabar amb la situació d’aïllament que viuen moltes persones grans

Aquest reconeixement se suma als ja concedits a l’infermer Jordi Ramon Rizo en projectes de recerca sobre l’envelliment de la població, com el Premi Longevia 2020 que atorga l’Institut BBVA de Pensions o el d’ “Iniciatives Corresponsables” de la revista Enfermería en Desarrollo 20219. Un nou guardó que posa en valor el compromís amb la qualitat assistencial dels professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Si voleu llegir l’article de Jordi Ramon Rizo, visiteu la web de la revista Rol d’Infermeria en aquest enllaç

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search