Respond, un projecte per afavorir el benestar dels professionals sanitaris

 a Projectes

Un estudi internacional amb participació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu analitza les necessitats del col·lectiu per millorar-ne la qualitat de vida i proporcionar-los més eines en situacions futures semblants a la pandèmia de la covid-19. 

Tothom, en menor o major grau, ha patit emocionalment les conseqüències de la pandèmia de la covid-19. Però un col·lectiu que n’ha resultat especialment afectat és el dels professionals sanitaris.

Exposats a una enorme pressió assistencial, al risc de contagi i a unes condicions de feina molt complexes durant la primera onada, alguns professionals han experimentat símptomes desagradables com ara l’insomni, l’estrès i, fins i tot, trastorns com l’ansietat i la depressió severa.

El projecte Respond vol prevenir situacions semblants

Amb la finalitat de millorar la salut mental dels professionals i la preparació del sistema sanitari en futures pandèmies, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu participa en el projecte Respond, (Improving the preparedness of Health Systems to Reduce Mental Health and Psychosocial Concerns resulting from the COVID-19 Pandemic).

Aquest estudi internacional es va posar en marxa al desembre i té una durada prevista de tres anys. Es tracta d’un treball d’investigació de 13 universitats i centres de recerca d’arreu d’Europa, entre els quals hi ha el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, sota la coordinació del Dr. Josep Maria Haro, la Dra. Mireia Félez i Anna Monistrol, a banda de diversos professionals assistencials.

Intervenció al Parc Sanitari

El projecte consta de tres fases, entre les quals hi ha una intervenció al Parc Sanitari. La intenció és reclutar, per a un assaig clínic, un mínim de 210 professionals de la salut que presentin malestar emocional arran d’haver estat en actiu quan va començar la pandèmia.

El programa d’intervenció serà remot i escalable, és a dir, es podrà aplicar fàcilment a altres hospitals nacionals i internacionals.

S’espera que els resultats del projecte Respond proporcionin a les autoritats sanitàries les eines adients per millorar la salut mental i el benestar emocional dels professionals, i poder-se aplicar en crisis futures de característiques semblants a l’actual.

Podeu trobar més informació sobre investigació en salut mental i covid-19 a la plataforma SOM Salut Mental 360º.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search