El Dia Mundial de la Salut Mental posa el focus en la prevenció del suïcidi

 a Dia Mundial

Sota el lema “40 segons per actuar”, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) impulsa el 10 d’octubre una jornada per conscienciar i mobilitzar la població sobre aquest problema global.

Xerrades, taules rodones o sessions clíniques són algunes de les activitats que organitza el Parc Sanitari Sant Joan de Déu per commemorar aquesta data.

Segons l’OMS, 800.000 persones moren per suïcidi cada any i, per cadascun d’aquests casos, n’hi ha 20 de temptativa. El suïcidi és, a més, la segona causa de mort en població jove, de 15 a 29 anys, i a Catalunya, és la primera.

Una mort cada 40 segons

Les morts per suïcidi al món es donen cada 40 segons. Amb el lema “40 segons per actuar”, aquest 10 d’octubre, l’OMS fa una crida a tots els països perquè incorporin de forma sostinguda estratègies d’eficàcia provada en la prevenció del suïcidi en els seus programes de salut i formació.

Les intervencions que han obtingut més bons resultats per reduir el nombre de suïcidis són restringir l’accés als mitjans que els poden provocar, sensibilitzar els mitjans de comunicació perquè n’informin de forma responsable, oferir a infants i joves educació emocional, i la detecció i l’abordatge primerencs en aquelles persones que es troben en situació de risc.

“Parlar i escoltar, salva vides”

Mostrar-se disposat a escoltar l’altre de forma activa, evitar els judicis de valor i obrir-se al diàleg són actituds que poden contribuir a ajudar les persones que tenen problemes de salut mental i que poden desenvolupar pensaments suïcides; a banda de servir per posar fi al tabú que encara plana sobre aquestes realitats.

En aquesta línia, l’entitat Salut Mental Catalunya (SMC) ha engegat la campanya “Parlar i escoltar, salva vides”, que ofereix informació i eines per millorar la prevenció del suïcidi. En col·laboració amb l’Associació Salut Mental Pallars, el 12 d’octubre SMC celebra una trobada a la localitat de Sort per fer visibles les necessitats i els drets de les persones que tenen un trastorn mental i de les seves famílies.

Calendari d’activitats del Parc Sanitari

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que disposa d’una xarxa de salut mental que acompanya les persones ateses al llarg de la vida, organitza diversos actes durant el mes d’octubre amb motiu del Dia de la Salut Mental, com ara xerrades, sessions clíniques o una jornada de pàdel inclusiu.

Aquestes setmanes se celebraran activitats ja consolidades com és el Cros Solidari per la Salut Mental, però també hi haurà espai per a noves iniciatives, com la Jornada de Còmic i Salut. Podeu consultar el programa d’activitats aquí.

Sant Boi es mobilitza

El municipi de Sant Boi de Llobregat també se suma a la mobilització amb el lema “Connect@ amb la vida” i un programa d’activitats que oferirà tallers, taules rodones i projecció de pel·lícules amb l’objectiu final de desfer els prejudicis que recauen sobre les persones que conviuen amb un trastorn  mental.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search