Les apostes centrades en el model de recuperació a la comunitat, claus per garantir una atenció a la salut mental més humana

 a Colabora - ActualitatColabora, Jornades

Professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu presenten més de 30 experiències innovadores en aquest sentit en la VII Jornada de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari SJD

La recuperació de les persones en l’àmbit comunitari centra bona part de les propostes amb l’objectiu de garantir els drets i la dignitat de les persones ateses

Les prioritats i reptes que ajudaran a consolidar una Xarxa de Salut Mental propera i accessible impliquen la reconversió de la llarga estada psiquiàtrica, una atenció comunitària més forta i cohesionada i apostar per l’especialització

La clau de l’èxit és el treball conjunt dels professionals amb les persones ateses, amb la recerca, amb la innovació i amb l’extensa xarxa de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu

Professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu han presentat aquest matí un total de 33 projectes i iniciatives vinculades a l’atenció de la salut mental en el marc de la VII jornada assistencial de l’SJD Xarxa de Salut Mental, una trobada de naturalesa transversal i d’experiències compartides en què professionals de la institució han compartit coneixement i pràctiques d’èxit en l’abordatge integral de la salut mental.

Sota el lema “Compartim experiències per crear futur”, aquesta jornada reflecteix, un any més, les bases del model d’assistència a la salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, impulsant les bones pràctiques i les iniciatives innovadores que busquen l’excel·lència de la qualitat assistencial i la garantia dels drets i la dignitat de les persones ateses.

El Dr. Sebastià J. Santaeugènia, director gerent del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha inaugurat la jornada posant de relleu la força i el coneixement dels professionals de l’SJD Xarxa de Salut Mental, destacant “l’oportunitat que suposa comptar amb una xarxa tan extensa i amb una jornada com la d’avui per compartir l’expertesa que tenim a la institució”.

Per la seva banda, el Dr. Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, ha destacat el pes i el compromís del Parc Sanitari Sant Joan de Déu amb la xarxa de salut mental catalana gràcies a la seva voluntat de continuar innovant per transformar el sistema sanitari amb creativitat i expertesa per aconseguir la millora de la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental.

Experiències innovadores amb la tecnologia adaptada a les persones

S’han presentat iniciatives, accions clíniques, organitzatives, de recerca o d’innovació que s’han dut a terme en el darrer any. Aquestes propostes, moltes de les quals són pioneres, reflecteixen diferents àrees d’atenció i participació com programes de vulnerabilitat social, impuls de l’atenció integral a la discapacitat, l’acció comunitària, la integració social, la recerca infermera o de l’esport, l’ús de tecnologies, el Pla de Serveis Individualitzats, la maternitat, el treball amb joves, amb dones, amb població penitenciària, la soledat no desitjada, la innovació social, l’impacte dels factor migratoris o la reconversió de la llarga estada psiquiàtrica, entre d’altres. Són propostes centrades en la persona atesa, en una atenció pròxima, en la millora dels processos rehabilitadors i que aporten millores en la relació terapèutica i en la satisfacció d’usuaris i professionals.

Entre les diferents intervencions, en destaquen dues per la seva peculiaritat i innovació. D’una banda, la creació i implementació d’una plataforma digital per millorar la vinculació i el pronòstic de pacients del Programa d’Intervenció Precoç en Primers Episodis Psicòtics, l’App del PIPPEP. Es tracta d’una plataforma integrada a l’app del Parc Sanitari Sant Joan de Déu que permet una interacció entre professionals i persones ateses per millorar l’adherència i el pronòstic del tractament. Aquests grups de seguiment dins l’aplicació mòbil possibiliten una millora de la comunicació, una gran quantitat d’informació homologada i homogènia en diferents formats, que permetrà flexibilitzar els intervals de temps entre visites.

Tot equilibrant el rigor dels qüestionaris amb les formes amigables en que s’introdueixen (gamificació, incentivació de la participació, reforç positiu), l’aplicació inclou documentació lligada a la història clínica de la persona (el seu pla de recuperació, les decisions anticipades o altra informació a elecció de la persona), imatges informatives (infografies, quizz), un xat de comunicació amb l’equip de professionals, un joc, vídeos animats i testimonials, notícies relacionades i qüestionaris sobre efectes secundaris, símptomes d’alarma, estat d’ànim i ansietat, i adherència a la medicació.

D’altra banda, s’ha presentat el projecte Migration Impacts on Health (MIOH): Un projecte d’innovació social sobre l’impacte dels factors postmigratoris en la salut mental dels joves migrants no acompanyats, de la Unitat de Recerca i Servei d’Atenció en Salut Mental per a la població Immigrada (SATMI). Els joves migrants representen una proporció considerable de la població actual a les societats europees (més de 12.000 menors migrants sense referents a Espanya) i diversos estudis han trobat una major prevalença de problemes de salut mental en joves migrants en comparació amb els joves no migrants, una qüestió complexa que requereix intervencions específiques i multidisciplinàries.

Els objectius del projecte MIOH són realitzar un estudi longitudinal per comprendre els factors de risc i de protecció rellevants associats al procés migratori i dissenyar i implementar una aplicació multimodal innovadora des d’una perspectiva transcultural i co-creada, per tal de millorar l’atenció a la salut mental dels joves migrants no acompanyats.

Així mateix, també s’ha presentat el projecte pilot de la Unitat Funcional de Recuperació i Projecte de Vida, del qual el Parc Sanitari Sant Joan de Déu en forma part, juntament amb altres entitats i institucions. Aquesta unitat fomenta, des de Cornellà, la desinstitucionalització amb l’objectiu de reconvertir l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada en atenció comunitària. La finalitat és arribar als zero ingressos de llarga estada en cinc territoris pilots, on les persones amb patologies psiquiàtriques greus i complexes rebin els suports necessaris per poder viure a la comunitat sense necessitat d’ ingressar en la llarga estada hospitalària. Es tracta de promoure el model basat en la recuperació i en els drets de les persones ateses, d’acord amb l’eina Quality Rights de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Millors resultats si treballem junts

El Dr. Antoni Serrano, director de l’SJD Xarxa de Salut Mental, ha destacat que “davant un sistema sanitari en constant evolució, la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’avança als canvis per transformar la seva manera de fer alineada amb les polítiques públiques de salut i socials de Catalunya, d’Europa, de l’OMS, dels Drets Humans i de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat; però també amb els valors de l’hospitalitat, l’humanisme, el respecte, la responsabilitat i la qualitat”, pilars de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.

Així mateix, Serrano ha compartit prioritats i reptes que ajudaran a consolidar una Xarxa de Salut Mental comunitària, accessible, propera i empoderadora, i que impliquen buscar alternatives a l’hospitalització reconvertint la llarga estada psiquiàtrica, impulsar una atenció comunitària més forta i cohesionada i apostar per l’especialització per tal de desplegar iniciatives que aconsegueixin que les persones amb problemes de salut mental puguin gaudir d’una vida plena i digna.

“I això no ho podem fer sols” ha determinat Serrano, “comptem amb la veu dels protagonistes, les persones ateses, amb la recerca, la innovació i la comunicació, amb entitats del territori, i també amb l’extensa xarxa de Sant Joan de Déu, com l’Orde Hospitalari SJD, l’Obra Social SJD o Solidaritat i Acció Social de Sant Joan de Déu”.

En acabar, el Dr. Serrano ha agraït als professionals les experiències compartides, la seva positivitat, creativitat, resiliència i ganes d’aprendre, i fer realitat les iniciatives i traslladar-les a la pràctica assistencial, i el compromís demostrat dia a dia al capdavant de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Ja en la cloenda de la jornada, el Dr. Josep Pifarré, director corporatiu de Planificació Assistencial de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu (Província d’Espanya), ha posat èmfasi en la capacitat de la institució de poder fer una integració sanitària i social de les persones que atén, destacant les possibilitats del treball conjunt i les sinèrgies per detectar noves vulnerabilitats per donar noves respostes des dels valors de Sant Joan de Déu.

Aquí es pot consultar el programa complet de la jornada.

Nota de premsa en pdf.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search