La sala de la tranquil·litat, un nou espai que millora la qualitat de vida de les persones ateses a l’SJD Xarxa de Salut Mental

 a Salut mental

Es tracta d’una iniciativa que sorgeix de la inquietud dels professionals de la clínica d’Hospitalització psiquiàtrica Menni per millorar la comunicació amb les persones ateses a la unitat

La sala està emmarcada en el projecte d’investigació Cocreació del Pla Funcional de la clínica Menni. Valorant capacitats personals, descobrint capacitat socials i de ciutadania. Un pla d’intervenció, orientat a trencar les barreres de comunicació a través d’exploracions neuropsicològiques i socioeducatives

Amb aquesta sala es fa realitat un desig expressat reiteradament per les persones residents al dispositiu de comptar amb un espai d’intimitat, on sentir-se com a casa

“Aquesta sala és un petit oasi, és com una llar de veritat.” Aquesta és una de les frases que millor expressen l’emoció que han sentit algunes de les persones ateses a la Clínica d’Hospitalització Psiquiàtrica Menni de l’SJD Xarxa de Salut Mental quan han entrat per primer cop al nou espai i és, també, un dels moments que reprodueix amb orgull Mª Ángeles Martínez, educadora social de la unitat i una de les artífexs que la sala de la tranquil·litat hagi passat de ser un desig a fer-se realitat.

De fet, l’espai que s’acaba d’inaugurar, forma part d’un projecte més ambiciós, que va sorgir l’any 2018, centrat a buscar solucions a les limitacions amb què es trobaven els professionals a l’hora d’entendre les necessitats més bàsiques de les persones residents al dispositiu. L’aparició de la pandèmia de la Covid, però, va fer que el projecte s’aturés i que no es tornés a reprendre fins al cap de dos anys.

Un projecte que vol trencar les barreres de comunicació

La clínica Menni és un servei d’hospitalització psiquiàtrica que ofereix una atenció integral individualitzada a les persones que tenen problemes de salut mental. Actualment, al dispositiu situat al recinte de Sant Boi, hi viuen 74 persones amb greus problemes cognitius, amb una mitjana d’edat de 55 anys. Quan els professionals detecten aquesta barrera comunicativa, fa 5 anys, hi vivien 88 persones.

Fruit d’aquesta inquietud de millorar la relació amb les persones ateses i conèixer-les per saber com tractar-les, Mª Ángeles Martínez decideix crear el projecte d’investigació Cocreació del Pla Funcional de la clínica Menni. Valorant capacitats personals, descobrint capacitat socials i de ciutadania. Un pla d’intervenció. Una iniciativa orientada a trencar les barreres de comunicació persona atesa-professional, a través d’exploracions neuropsicològiques i socioeducatives

La tasca de la neuropsicóloga va consistir en fer exploracions neurocognitives molt completes, traduint-les en una sèrie de fitxes de cada una de les persones residents, per poder detectar quines condicions tenien més afectades i així crear recomanacions per saber com comunicar-se amb elles i/o com estimular-les. Alhora, amb el suport educatu, es va treballar en un mapa de la persona a partir de dinàmiques escrites, fotografies o dibuixos fets per les mateixes persones ateses.

Iniciatives que no només han afavorit la comunicació i millorat els vincles entre persones ateses i professionals, sinó que han permès, per exemple que les persones que entren a la clínica puguin conèixer millor els residents, només consultant la fitxa de cadascun d’ells. I, alhora, aquest treball s’ha convertit en una eina molt eficient quan les persones ateses al dispositiu marxen a un altre servei, ja que aquests informes permeten a altres professionals, saber com han de tractar la persona i com dirigir-se a ella.

La sala de la tranquil·litat, la darrera part del projecte

En el projecte presentat inicialment es va planificar també la creació d’una sala d’estimulació/ desestimulació que simulés una llar, una necessitat expressada per la gran majoria de les persones ateses a la clínica que demanaven comptar amb un espai d’intimitat, on poder estar tranquils, compartir estones amb amics o fins i tot que fos un espai agradable on poder rebre la visita dels seus familiars.

Per a dur a terme, la sala de la tranquil·litat, els professionals van comptar amb el suport del Departament de Solidaritat i Cooperació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, de l’equip educatiu complet i amb la complicitat i el compromís d’un integrador en pràctiques de la clínica que es va entusiasmar amb el projecte, i va convèncer la seva parella, interiorista, perquè s’impliqués de manera altruista en la decoració de la nova sala.

La sala compta amb llum natural, un sofà, una taula rodona i cadires, estanteries amb llibres, càpsules de cafè i tè i, fins i tot, un projector. Alhora els colors de les parets i els materials triats transmeten una sensació agradable i acollidora, aspectes clau en l’objectiu de la iniciativa.

En els pocs dies que la sala ha entrat en funcionament, els professionals ja han detectat un canvi considerable en l’actitud d’algunes de les persones ateses que abans eren incapaços de mantenir l’atenció més de 5 o 10 minuts, i en aquest nou espai poden estar mitja hora o 40 minuts amb calma o fent alguna activitat que els relaxa, en un ambient que convida a la calma.

“Al principi es pensaven que la sala era pels professionals, però ràpidament els vam dir que és seva”, explica la Mª Ángels Martínez. “Aconseguir això ha estat un gran pas”.

La inauguració d’aquest nou espai va comptar amb la presència del director gerent del Parc Sanitari SJD, Sebastià Santaeugènia, el director de l’SJD Xarxa de Salut Mental, Antoni Serrano, l’adjunta a la Direcció de l’SJD Xarxa de Salut Mental, Maria Ribas i l’adjunta a la Direcció d’Infermeria, Montserrat Escuté, a més de l’equip de professionals involucrats en el projecte.

Sala de la tranquil·litat

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search