El Parc Sanitari Sant Joan de Déu telemonitorarà els residents de la seva xarxa de llars amb suport de salut mental amb una nova tecnologia d’Eurecat

 a Projectes

La solució, que s’anomena ekenku, ha estat desenvolupada pel centre tecnològic Eurecat i s’utilitzarà per poder fer el seguiment en remot durant el confinament arran de la covid-19.

L’equip de psicòlegs i educadors socials de les llars amb suport  estarà en contacte permanent amb la realitat diària de les persones usuàries, a través de consultes i informes virtuals mitjançant dispositius connectats a internet, fet que en millorarà el seguiment.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi implementarà una solució de telemonitoratge desenvolupada pel centre tecnològic Eurecat, per fer el seguiment de les 23 places del programa de les llars amb suport gestionades per la institució sanitària.

El programa de llars amb suport per a persones amb vulnerabilitat social a conseqüència d’un trastorn mental, és un servei del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, gestionat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu des de fa més de vint-i-cinc anys. Aquest programa ofereix un espai de vida en què es treballen aspectes de recuperació i reinserció, respectant el projecte vital de les persones vinculades i de manera coordinada amb els equips d’atenció sanitària a les persones amb un problema de salut mental.

Aquesta nova solució tecnològica, denominada ekenku, permetrà a l’equip de psicòlegs i educadors socials de les llars amb suport dur a terme un control més específic dels símptomes d’alarma que es poden desenvolupar arran del contagi del SARS-CoV-2 i, alhora, revertirà en una millora de l’atenció sanitària i social d’aquest grup de persones ateses, mentre es mantingui el confinament.

La finalitat és poder fer un seguiment de la convivència, de les pautes d’higiene i de la seva organització de forma remota, mitjançant qüestionaris personalitzats i consultes virtuals amb dispositius connectats de forma segura a internet, com a alternativa a les reunions diàries d’assistència directa. Aquesta dinàmica innovadora facilitarà el compliment de les pautes daïllament sobrevingudes per la covid-19, evitarà desplaçaments innecessaris per part dels professionals i, alhora, permetrà mantenir la qualitat assistencial.

Els pisos, on viuen entre 3 i 4 persones, estaran dotats de tauletes, amb qüestionaris personalitzats perquè els puguin respondre diàriament. D’acord amb les respostes, els professionals rebran avisos automàtics via web o correu electrònic per iniciar els protocols específics d’actuació, si es detecten símptomes que ho requereixin. També s’organitzaran videoconferències de manera personalitzada, adaptades a l’estat diari de cada persona.

La proposta de millora sorgeix del treball conjunt de les direccions de Salut Mental i de Sistemes d’Informació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, juntament amb Eurecat. En aquesta línia, Pere Serrat, director de Sistemes d’Informació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu apunta que “l’ús del sistema ekenku té per objectiu optimitzar el seguiment que actualment realitzen els professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu a les persones que viuen en aquestes llars amb suport, les quals poden optar, de manera voluntària i amb la màxima confidencialitat i seguretat, a participar en aquest projecte”.

El sistema de qüestionaris i videoconferències que ofereix ekenku “gràcies al seu disseny modular, es pot aplicar de manera ràpida en qualsevol context en el qual la  persona atesa necessita mantenir una conversa privada amb el centre sanitari per un canal segur, tant en una situació d’hospitalització domiciliària com en el cas de pacients crònics que requereixin atenció continuada”, assenyala  el responsable de la gestió de productes d’innovació digital en les àrees de Salut i Social d’Eurecat, Enrique de la Vega.

Per aquest motiu, l’aplicació es pot utilitzar amb dispositius externs de mesura de constants vitals o activitat física, com la tensió, el pes, les pulsacions, els nivells de glucosa o la temperatura, mitjançant dispositius connectats a Internet, amb la possibilitat que els usuaris portin polseres d’activitat si es creu convenient des del punt de vista mèdic.

“La part diferencial d’ekenku és que es pot tenir cura en remot dels pacients de forma molt senzilla, atès que en qüestió de dies és possible tenir l’eina en funcionament, amb els professionals i els usuaris plenament formats per al seu ús”, destaca de la Vega.

Segons explica l’investigador de la unitat d’eHealth d’Eurecat Stefan Dauwalder, “aquest monitoratge o seguiment remot es pot dur a terme de forma temporal, com per exemple, en situacions com el confinament davant l’actual crisi de la covid-19, tot i que la intenció és que siguin eines que un cop es comencin a utilitzar s’integrin de manera permanent en el procés assistencial continu”.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search