Usuaris del Parc Sanitari Sant Joan de Déu presenten una selecció de curtmetratges documentals de creació pròpia a la secció no oficial del Brain Film Fest

 a Art i salut mental, Colabora - ActualitatColabora, Colabora - Cultura inclusiva, Salut mental, Solidaritat, Torrents Art

Les pel·lícules, disponibles a la plataforma Filmin, han sorgit d’un procés de cocreació impulsat pel programa Torrents d’Art del Parc Sanitari Sant Joan de Déu amb la cineasta Laura Álvarez.

Usuaris i professionals de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu van presentar dissabte una selecció de curtmetratges documentals de creació pròpia al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), en la secció no oficial de la setena edició del Brain Film Fest. Els curtmetratges presentats formen part del projecte Buscant la pròpia mirada, dirigit per la cineasta Laura Àlvarez i connecten el públic amb les realitats i els universos creatius de cada un dels autors de les peces, a través del retrat íntim i original que fan de la vida i del seu dia a dia.

Des dels problemes de memòria de l’Àgueda fins a la realitat paral·lela de l’Àlex, les pel·lícules mostren la cruesa emocional en retrats sincers i transparents. L’Àgueda i l’Àlex, usuaris de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu van explicar a la presentació que el procés els havia enriquit personalment i els havia obert una porta a una nova manera d’expressar-se. Tant un com l’altre confien que la seva feina contribueixi en el procés de desestigmatització dels problemes de salut mental i impulsi altres persones en situacions similars a explorar en el seu interior per millorar el procés de recuperació.

En total, es van rodar i muntar dotze curtmetratges, dels quals se n’han publicat deu, disponibles a la plataforma Filmin. L’objectiu d’aquest treball ha estat afavorir el diàleg intern dels usuaris a partir del descobriment dels codis bàsics del llenguatge cinematogràfic per assolir un treball de construcció comunitària que dona sentit a un procés de creació cultural des dels marges amb la implicació del teixit social i cultural dels més vulnerables.

La iniciativa ha suposat una font d’informació de gran valor per als professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ja que aquesta experiència els ha aportat una nova perspectiva del procés de recuperació. Tal com asseguren ells mateixos, han pogut comprovar que el cinema pot resultar acollidor i rehabilitador per a les persones amb trastorns de salut mental.

Aquest projecte es va desenvolupar gràcies al suport de l’àrea de Públics de l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat. Precisament, la seva directora, Sílvia Duran, va assegurar en la presentació que un dels objectius que persegueix és donar veu a projectes que neixen a partir de binomis que impliquen la societat i la cultura i que permeten avançar en el treball col·lectiu de prevenció i la millora dels resultats culturals. Iniciatives com aquesta neixen dels reptes marcats en el Pacte Nacional de Salut Mental que promou les actuacions transversals i la construcció i creació comunitària com a embrions de nous formats i resultats.

 

El projecte “Buscant la pròpia mirada”

El projecte Buscant la pròpia mirada va partir de tres tallers de cinema de creació desenvolupats al llarg del 2023, en tres dispositius de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu: el Servei de Rehabilitació Comunitària de Viladecans, el Servei de Rehabilitació de Ciutat Vella i la Unitat de Justícia Juvenil Els Til·lers. Els tallers havien de servir perquè els usuaris poguessin rodar un petit curtmetratge que els havia d’ajudar a establir un diàleg interior paral·lel durant el procés terapèutic. Se’ls donava una handy cam, una enregistradora de veu, i una llibreta i bolígraf. A partir d’aquí es programaven unes sortides per fer els rodatges i s’explicaven els criteris del llenguatge cinematogràfic i el guionatge perquè cada un dels usuaris pogués incorporar aquests coneixements al seu curtmetratge.

Els professionals de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu van acompanyar els usuaris també en el procés per poder detectar i afrontar qualsevol tipus de malestar en el cas que sorgís durant el procés.

El director de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Antoni Serrano, va assegurar que aquest projecte és una confirmació més de la línia de treball que la institució desenvolupa des de fa anys amb l’art com un dels eixos d’autoexploració per part dels usuaris. Serrano va participar a la presentació i va insistir que el procés terapèutic d’aquest tipus d’iniciatives tenen un doble vessant interessant perquè afavoreix la millora dels usuaris i garanteix un procés d’aprenentatge importantíssim per als professionals dels diferents àmbits artístics que hi participen.

 

Veure vídeo de la participació en el Brain Film Fest.

Podeu visualitzar els documentals del projecte “Buscant la pròpia mirada” fent clic en el següent enllaç.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search