El Parc Sanitari SJD impulsa dos estudis de recerca en Parkinson per trobar nous tractaments que modifiquin el curs de la malaltia

 a Colabora - ActualitatColabora, Recerca, SJD Hospital de Sant Boi

Els dos equips de recerca, liderats pel Dr. Antoni Callén, posen el focus en la problemàtica de la parla i l’anàlisi dels marcadors d’imatge

El Parkinson és la segona malaltia neurològica més freqüent, per darrere de l’Alzheimer, sense cura i amb una evolució que varia en funció de la persona diagnosticada

Cada 11 d’abril es commemora el Dia Mundial del Parkinson per crear consciència i donar a conèixer la malaltia

Dos equips de recerca vinculats al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, encapçalats pel Dr. Antoni Callén, cap del servei de Neurologia de l’SJD Hospital de Sant Boi, han engegat dos estudis per cercar noves eines diagnòstiques, amb la mirada posada en dos aspectes: la parla, característica en persones amb Parkinson, i els marcadors d’imatge, per tal que puguin ser clau en el diagnòstic de malalties neurodegeneratives.

El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent, darrere de l’Alzheimer. Està caracteritzada per l’alentiment motor, la rigidesa, el tremolor i l’alteració de la marxa, entre altres molts símptomes motors i no-motors. En l’actualitat no té cura i la recerca que es desenvolupa va destinada exclusivament a aconseguir un diagnòstic acurat i tractaments que puguin apropar-se a modificar el curs de la malaltia.

La veu, una barrera comunicativa

La parla d’una persona amb Parkinson es caracteritza per tenir una sonoritat i una intensitat monòtona, amb un baix to de veu, que utilitzen sense ser-ne conscients. És un dels símptomes característics (però poc coneguts) de la malaltia, i tot i que suposa una barrera de socialització, que els aïlla a mesura que transcorre el trastorn, la comunitat científica tradicionalment n’ha minimitzat el seu impacte i la recerca al respecte.

Conscienciats per com afecta les persones amb Parkinson aquesta dificultat de comunicació, l’equip de recerca format pel Dr. Antoni Callén, Gemma Colomé i Francisco Contreras, logopeda i investigador especialitzat en trastorns de la veu, ha començat a analitzar la parla en persones diagnosticades i persones sanes. L’estudi, que cerca nous tractaments en la teràpia de parla i veu, es troba actualment en fase de reclutament de voluntaris i persones que tenen la malaltia per tal d’aconseguir fins a 60 subjectes d’estudi.

La neuroimatge, clau en el diagnòstic de la malaltia

Paral·lelament, a l’SJD Hospital de Sant Boi també s’està duent a terme un estudi vinculat a la Fundació Michael J. Fox. El projecte, que consisteix en l’exploració de 1.400 neuroimatges comparant cervells sans amb cervells diagnosticats de Parkinson, té com a objectiu principal cercar biomarcadors derivats de l’estudi de la imatge cerebral per millorar el diagnòstic de malalties neurodegeneratives com el Parkinson.

Aquest tipus de malalties no poden ser diagnosticades mitjançant una prova, sinó en base a criteris clínics, amb l’observació dels símptomes associats. És per aquest motiu, que investigacions com la que està desenvolupant el grup de recerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, format pels investigadors Christian Stephan-Otto i Christian Núñez, Gemma Colomé i liderada pel Dr. Antoni Callén, són rellevants per augmentar el coneixement que es té de la malaltia.

Els dos estudis tindran resultats abans del període estival. Actualment, el Parc Sanitari SJD atén un total de 350 persones amb Parkinson. Aquesta malaltia afecta entre el 2 i el 3% de la població de més de 65 anys, tot i que un 5-10% dels casos noten els primers símptomes entre els 21 i els 40 anys. La màxima incidència de la malaltia es produeix als 55 anys.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search