El projecte artístic ‘Five days to dance’ es consolida a Brians 1

 a Art i salut mental, Colabora - ActualitatColabora

L’espectacle de dansa-teatre impulsat per la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària (UHPP) Brians 1 arriba a la seva 3a edició

L’objectiu és transmetre valors com el respecte, la dignitat o l’autosuperació, a través d’una coreografia conjunta que ha reunit, enguany, 27 participants del centre penitenciari

El passat mes de novembre, del 6 al 10, es va celebrar al Centre Penitenciari Brians 1 el ‘Five days to dance’, un projecte pedagògic-artístic, que es duu a terme des del 2019, impulsat per la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària Brians 1 (UHPP), de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

El projecte consisteix a preparar una coreografia conjunta de dansa-teatre comunitària durant 5 dies de forma intensiva al matí i a la tarda, que culmina l’últim dia amb la presentació de l’espectacle treballat. Una iniciativa que serveix per transmetre valors com el treball en equip, el respecte, la dignitat, l’autosuperació i el valor de la diferència.

Aquest és el tercer any que es realitza, amb la participació de la població reclusa de Brians 1 (és a dir els 5 mòduls d’homes), la unitat de vida de dones, infermeria i, per descomptat, l’ UHPP.


Una iniciativa que any rere any suma més participants

La companyia de teatre-dansa que ha liderat el projecte aquests anys ha estat els DE LooPERS, un grup especialitzat en aquest tipus de projectes que amb la filosofia de “dance2gether” volen mostrar al món com la dansa pot contribuir a una major comprensió, tolerància i cooperació entre tots els participants. És a dir, les persones que ballen juntes, que experimenten juntes les emocions a través del ball, també poden conviure juntes.

Aquest any el tema principal ha estat “La roda de la fortuna”, on, a través de diferents moments de la vida, s’ha posat el focus en la importància dels drets humans i el benestar bàsic de les persones. I, alhora, en la importància d’aprofitar les oportunitats que se’ns ofereixen per aconseguir un punt àlgid en les nostres potencialitats sense por a ser discriminats.

En total, aquest espectacle ha reunit a 27 participants, que formen part de la població reclusa de Brians 1, les quals 7 són dones. De l’ UHPP han participat 6 persones ateses, entre les quals, una ja va provar l’experiència l’any passat i ha volgut repetir.

El ‘Five days to dance’ compta amb el suport de l’Obra social Sant Joan de Déu i la direcció de Desenvolupament Solidari i Cooperació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a través del programa Torrents d’Art, així com el suport de la Direcció del Centre Penitenciari de Brians 1, que facilita la coordinació per dur a terme una activitat d’aquesta magnitud.


Projectes artístics com la dansa ajuden les persones privades de llibertat amb problemes de salut mental

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu gestiona l’atenció de les persones privades de llibertat amb problemes de salut mental a la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària Brians 1 (UHPP), de l’SJD Xarxa de Salut Mental, des d’on s’impulsen diferents projectes culturals i participatius. El cas de la dansa en grup, però, és més extraordinari, perquè es tracta d’una eina enriquidora per harmonitzar cos i ment, i alhora, potenciadora d’un treball conjunt que acaba donant com a fruit un espectacle final, gaudit tant per qui hi participa, com pel públic.

A més, aquest tipus d’activitat ajuda a trencar el doble estigma que pesa sobre la població reclusa i amb problemes de salut mental.

Ainhoa Maicas, integradora social referent del projecte a l’UHPP, fa anys que lidera aquesta activitat i d’altres de similars relacionades amb les arts escèniques. Per ella, un factor important és la possibilitat que dona aquest tipus d’activitats a les persones ateses a l’UHPP perquè interactuïn amb les altres persones internes del centre, traient etiquetes i apropant emocions. A més ens trobem davant de gent que en l’actualitat, per la seva condició de privadesa de llibertat, no tenen possibilitat de desenvolupar actuacions com les del ‘Five Days to dance’, i tenir el reconeixement immediat dels seus companys amb els aplaudiments finals.

La representació final del projecte ‘Five days to dance’ es va dur a terme al poliesportiu del centre penitenciari de Brians 1 i, com en anteriors ocasions, el públic es va mostrar absort i expectant, poc acostumat a veure els seus companys en el paper d’artista, transmetent tota mena d’emocions.

Tot seguit compartim alguns dels testimonis de participants al Five days to dance 2023:

“Al principi no volia fer-ho, però vaig deixar enrere la vergonya, i finalment ha valgut la pena.”

“Tornaria a repetir una altra vegada. Vas fent pas a pas i finalment va sortir tota la coreografia molt bonica.” Samba

“Quan al final el públic aplaudia, em vaig sentir orgullós de mi. Va ser una setmana màgica” Joan

“Si li poses atenció, a través del ball pots mostrar moltes formes d’expressió” Manuel

“Molts bons professionals. Tota aquesta experiència ha fet que ens apropéssim els uns als altres” Montse

“El meu somni seria tornar a fer-lo una vegada estigui en llibertat” Mohammed

“M’he adonat que puc fer coses molt boniques, sentir-me bé amb mi mateixa, i fer sentir bé als altres” Marjorie

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search