Resum de les notícies més destacades de la primera meitat de l’any

 a Institució

Us acostem alguns dels projectes més destacats que s’ha anat desenvolupant al llarg d’aquests primers mesos el Parc Sanitari Sant Joan de Déu

El final de l’estiu és un bon moment per fer balanç de tot el que hem viscut al llarg de la primera meitat de l’any. És per aquest motiu que, des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu,  volem recuperar algunes de les notícies més destacades d’aquest 2021, que mostren la tasca, la implicació i compromís dels professionals que integren el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

 

Segons l’estudi LacCOVID, un treball pioner en l’àmbit estatal del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Boi, la llet i la sang de dones lactants vacunades amb Pfizer-BioNTech contenen anticossos específics contra el SARS-CoV-2 (IgG).

Aquest estudi va sorgir arran de detectar un buit d’informació en aquest àmbit i en veure que professionals sanitàries volien vacunar-se sense abandonar la lactància. Així, va començar una recerca liderada per Èrika Esteve i Vicens Díaz de Brito, metgessa adjunta i cap del servei, respectivament. Esteve és una de les 32 professionals del centre que han participat en aquest treball.

El passat dimarts 11 de maig, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va fer una visita als equipaments de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu en Sant Boi. Entre altres, va recórrer la unitat de subaguts, la unitat d’hospitalització especialitzada de discapacitat intel·lectual i trastorn mental (UHEDI) i l’espai famílies – racó de nens i joves. En aquesta cita, va estar acompanyada per alguns membres de l’equip de direcció de l’organització i del departament de Salut, alhora, va participar en una reunió de treball en la qual es va dur a terme una presentació institucional.

Durant un any, la campanya solidària “No ho podem permetre. Esperes o actues” impulsada pels professionals i l’equip de voluntariat del Parc Sanitari va ajudar a prop de 400 persones vinculades a la Xarxa de Salut Mental de l’organització, que arran de la pandèmia de la covid-19 no podien cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació i higiene.

Els 172.115 euros de solidaritat aconseguits en la campanya han permès donar menjar, diàriament, a més de 150 famílies de 12 municipis diferents, a més d’ampliar el nombre de famílies beneficiàries i el temps de cobertura inicialment previst, que era de sis mesos.

La Unitat de Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari impulsa el programa preventiu “Escola i TCA” en centres educatius de Barcelona i el Baix Llobregat, amb la finalitat de, a través d’activitats i xerrades de professionals i testimoniatges en primera persona, acostar els trastorns de la conducta alimentària a les aules, fomentar la prevenció, desestigmatitzar i parlar obertament sobre aquest problema de salut mental.

El projecte es va posar en marxa el mes de maig passat en l’IES Salvador Dalí del Prat de Llobregat, de la mà de la cantautora Míriam Faylinn, qui dels 15 als 18 anys va tenir anorèxia, un trastorn superat avui dia. Faylinn, en directe i a través de les seves cançons, mostra la realitat que va posar en perill la seva vida i, alhora, aconsegueix generar empatia i consciència entre els adolescents.

La Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària ha posat en marxa aquesta activitat que, cada dimecres, durant dues hores, 16 usuàries, de les quals la meitat són menors d’edat, participen en sessions a càrrec de l’empresa Entrelazadogs, en què els acompanyen dues psicòlogues i tres gossos.

S’ha demostrat que quan els gossos participen en una intervenció terapèutica amb persones amb problemes de salut mental, aquestes la perceben com a agradable i poc invasiva, fet que implica que millorin aspectes com la comunicació, l’autoestima o la gestió de les emocions.

D’experiència en aquest àmbit també en tenen al Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de Ciutat Vella (Barcelona), on ja van per la tercera edició de teràpia amb gossos amb el col·lectiu Al Perro Verde.

El Ministerio de Ciencia e Innovación, a través de la seva Unidad de Mujeres y Ciencia i en col·laboració amb la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT), impulsa la plataforma Mujeres en Ciencia e Innovación 2020.

Aquesta iniciativa aglutina 33 dones espanyoles, que destaquen, a escala nacional i internacional, per la seva important labor i contribució en els àmbits de la ciència i la innovació durant el 2020. Entre elles, la Dra. Maria Rubio-Valera, cap de Qualitat i Seguretat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. El seu treball queda recollit a la nova plataforma.

Totes elles són referents en les seves diferents disciplines i alhora, són font d’inspiració per a les noves generacions de joves investigadores

El projecte “Esport i salut mental. La pràctica d’activitats esportives en piscines com a eina d’inclusió social” és fruit d’una aliança entre el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, la Fundació Fluidra, la companyia Fluidra i l’Obra Social Sant Joan de Déu, amb el suport de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu. Es tracta d’un estudi de recerca innovador sobre les propietats de l’esport en piscines en persones diagnosticades amb un trastorn mental.

Aquesta iniciativa, que es desenvoluparà en els pròxims tres anys, permetrà a les persones ateses al Parc Sanitari Sant Joan de Déu practicar activitats aquàtiques per millorar aspectes com l’autonomia i la capacitat relacional.

Els joves que es troben en centres de justícia juvenil sovint topen amb estigma i desconfiança per part de la societat. Amb la finalitat de revertir aquesta mena de situacions, el departament de Justícia de la Generalitat i la Fundació Sebta, una entitat privada sense ànim de lucre que centra la seva activitat a generar espais d’inclusió social a través de la cultura, juntament amb el Parc Sanitari Sant Joan de Déu han posat en marxa el projecte de mediació artística “Traspassant murs”.

Amb aquesta iniciativa es dona una altra vida als murs que rodegen els centres de justícia juvenil i es fa visible la realitat dels joves que hi viuen. A més, entre els objectius, hi ha despertar l’interès per l’art, aprendre a treballar en grup, fomentar l’empoderament i l’autoestima, i calmar l’ansietat. En el projecte han participat 15 noies i un grup mix de 15 joves atesos al Centre Educatiu  Els Til·lers (Mollet del Vallès).

L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha reconegut l’article “Epidemiologia i factors de risc de les lesions per caigudes en nens menors d’un any” per la seva contribució a l’índex d’impacte de la revista “Anales de Pediatria” en aquests dos últims anys. En aquest sentit, l’article ha permès donar més visibilitat i notorietat a la publicació.

Es tracta d’un estudi pioner al voltant de les caigudes dels infants menors d’un any, ja que fins ara, no se n’havia fet cap, tot i ser, un col·lectiu susceptible a tenir-ne.

Aquest guardó recau en el Grup de Treball de Lesions No Intencionals de la Societat Espanyola d’Urgències de Pediatria (SEUP) liderat pel Dr. Fernando Panzino, cap del Servei de Pediatria del Parc Sanitari, i en el qual també participa, el Dr. Luis Frontado, adjunt d’aquest servei.

Des de l’inici de la pandèmia, els professionals dels centres sanitaris han estat exposats a una enorme pressió assistencial, al risc de contagi i a unes condicions de feina molt complexes, fet que ha pogut provocar alts nivells d’estrès, malestar psicològic i reduccions del grau de benestar en general. Per donar resposta a aquesta necessitat, neix el projecte Respond (Improving the preparedness of Health Systems to Reduce Mental Health and Psychosocial Concerns resulting from the COVID-19 Pandemic) en el qual participa el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

L’objectiu principal del projecte és desenvolupar i testar una intervenció, basada en programes de l’Organització Mundial de la Salut, per millorar la resiliència i la salut mental dels professionals sanitaris de primera línia.

Els resultats d’aquest estudi permetran proporcionar a les autoritats sanitàries les eines adients per millorar la salut mental i el benestar emocional dels professionals, i poder aplicar-les en futures pandèmies.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search